Włoskie kulki mięsne

To danie ma szansę stać się hitem fazy 2. Kulki są pyszne, a do tego uniwersalne. W 1. fazie można je podać z sosem pomidorowym, a w 3. wrzucić do mieszanki sałat i polać sosem na bazie winegret. Co ważne, mogą stanowić wygodną przekąskę w fazie 2. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, a najbardziej przydatne w fazie 2. Na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji.
Składniki:

  • 500 g mielonej chudej wołowiny, np. takiej,
  • 220 g mielonej piersi indyka,
  • 1 i 1/3 szklanki drobno posiekanych liści szpinaku,
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych pieczarek,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki,
  • cebula dymka drobno posiekana (białe i zielone części),
  • papryka czerwona (lub w innym kolorze),
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 i 1/2  łyżeczki soli morskiej,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • opcjonalnie: ulubione przyprawy (jeśli lubimy dobrze doprawione dania, nie żałujmy ich).
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj.
  3. Formuj kulki wielkości piłeczek do golfa (czyli o średnicy ok. 4,5 cm). Można dłonie zwilżać wodą.
  4. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Podawać na ciepło lub na zimno. Dobrze znoszą mrożenie.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi od H. Pomroy, a dokładnie od jednej z amerykańskich „użytkowniczek” diety, Ellen, która na diecie przyspieszającej metabolizm schudła 46 kg (jej waga startowa wynosiła… 136 kg).

Przyznam szczerze, że po raz pierwszy na blogu publikuję przepis z wołowiny. Pewnie zrobiłabym to wcześniej, gdyby widziała, że można bez problemu kupić chudą mieloną wołowinę bez chemicznych dodatków w Tesco (marka Tesco). Indyka zmieliłam sama w blenderze.

To danie ma szansę stać się hitem fazy 2., podobnie jak indyk w musztardzie pieczony na soli. Rodzina pochłonęła bez zmrużenia okiem. Moim zdaniem kulki są pyszne, a do tego uniwersalne. W 1. fazie można je podać z sosem pomidorowym, a w 3. wrzucić do mieszanki sałat i polać sosem na bazie winegret. Co ważne, mogą stanowić wygodną przekąskę w fazie 2.

Można je ugotować w bulionie, zamiast piec, np. w fazie 2. wrzucić do bulionu razem z pieczarkami, cebulą, fasolką szparagową, jarmużem, co pozwoli uzyskać gęstą zupę. Zapowiada się nieźle…