• Domowa wędlina z kurczaka
    Przepisy

    Domowa wędlina z kurczaka

    Domowa wędlina – to jest to 🙂 Bez chemii, o takim smaku, jaki chcemy jej nadać za pomocą ulubionych przypraw.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. jako przekąska. Składniki: piersi kurczaka o wadze ok. 75-1000 gram, łyżka soli, grubo zmielony czarny pieprz, kilka ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, opcjonalnie: inne przyprawy, np. majeranek Piersi umyj, ewentualnie usuń chrząstki, podziel na pojedyncze piersi. Zagotuj litr wody. Kiedy woda zacznie wrzeć,  dodaj sól i przyprawy, następnie gotuj 10 minut na małym ogniu, po czym usuń przyprawy. Odstaw solankę do wystudzenia. Kiedy solanka będzi zimna, zalej nią piersi tak,…

  • Suszone mięso z indyka
    Przepisy

    Suszone mięso z indyka

    Pyszna przekąska proteinowa, idealna do zabrania ze sobą na drogę.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. jako przekąska. Składniki na ok. 6-7 przekąsek. Składniki: 70 dkg filetu z piersi indyka, 1/4 szklanki sosu tamari*, sok z jednej cytryny lub limonki, 1/2 łyżeczki soli cebulowej, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/8 łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki płatków papryczki chili. * Tamari to sos kuchni azjatyckiej, dostępny na stoiskach kuchni azjatyckiej w supermarketach, w sklepach z żywnością ze świata lub przzez internet. Ja kupiłam w Carrefour, marki Kikkoman. 1. Filet z indyka oczyść z tłuszczu, a następnie pokrój w paski…

  • Papryka nadziewana tuńczykiem
    Przepisy

    Papryka nadziewana tuńczykiem

    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. Składniki na jedną porcję na posiłek główny lub 2 porcje na przekąski. Składniki: puszka tuńczyka  w sosie własnym, papryka (ja użyłam dwóch, bo nadzienia wyszło dużo), szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę, 1/2 szklanki bazylii pokrojonej w drobne paseczki (zastąpiłam koperkiem), 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżka musztardy, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu. 1. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych. 2. Tuńczyka osączyć z zalewy, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. 3. Masą tuńczykową nadziewać połówki papryki. Przepis pochodzi z książki…

  • Jak przetrwać 2. fazę diety przyspieszającej metabolizm?
    Zasady diety

    Jak przetrwać 2. fazę diety przyspieszającej metabolizm? (1)

    dla wielu osób stanowi najtrudniejszą część diety. Nie każdemu odpowiada menu składające się głównie z protein i warzyw. Na szczęście trwa tylko 2 dni i to, co dzieje się w czasie jej trwania ma kluczowe znaczenie dla procesu chudnięcia: – spożywane białko zostaje przekształcone w aminokwasy łatwe do przerobienia na  mięśnie, a im więcej mięśni, tym szybszy metabolizm i więcej spalonego tłuszczu, – odłożony tłuszcz  zostaje odblokowany i uwolniony do krwiobiegu. Na podstawie moich doświadczeń mogę powiedzieć, że rzadko kiedy zdarzało się, żeby moja waga w trakcie 2. fazy nie spadała w dół, najczęściej po pierwszym lub drugim dniu tej fazy pokazywała mniej, niekiedy nawet sporo mniej. Jak umilić sobie 2. fazę diety?…

  • Przepisy

    Pikantne burgery z indyka

    To nie jest zwyczajny przepis. Ta receptura wygrała konkurs na najlepsze danie diety przyspieszającej metabolizm organizowany przez samą autorkę diety Haylie Pomroy. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji dla chcących schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 70 dkg zmielonej piersi indyka, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki, mała cebula drobno posiekana, pół papryczki chili, bez pestek, drobno posiekanej (w oryginale trudno u nas dostępna papryczka jalapeño), 2 ząbki czosnku drobno posiekane, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu, pół łyżeczki zmielonych płatków chili, pół…

  • Sałatka nicejska
    Przepisy

    Sałatka nicejska

    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje dla osoby, która chce schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Dozwolone w fazie 2., na obiad lub kolację, lub przekąskę. Składniki: puszka tuńczyka z sosie własnym, 3 białka jaj ugotowanych na twardo, kilka zielonych szparagów (poza sezonem można zastąpić ogórkiem, brokułem itd), kilka rzodkiewek, kilka łyżek ugotowanej fasolki szparagowej, kilka liści sałaty lub innej zieleniny (u mnie endywia), ew. plasterek cytryny do dekoracji, jako sos: sok z cytryny lub ocet balsamiczny lub ogórek zmiksowany z musztardą i przyprawami 1. Tuńczyka osączyć z zalewy. 2. Białka jaj pokroić w kostkę. 3. Rzodkiewki pokroić na…

  • Młoda kapusta
    Przepisy

    Młoda kapusta

    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone we wszystkich fazach, szczególnie polecane dla fazy 2. Można jeść bez ograniczeń ilościowych. Składniki: główka młodej kapusty, 5 listków laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 1-3 ząbki czosnku (opcjonalnie), sól, pieprz. 1. Kapustę obrać z zewnętrznych, gorszej jakości liści, przekroić na pół, następnie na ćwiartki, po czym pokroić w paseczki. 2. Włożyć kapustę do garnka, zalać gorącą wodą tak, aby tylko zakryła kapustę. Wody ma być jak najmniej, żeby danie miało gęstą konsystencję. 3. Włożyć do wody listki laurowe, ziele angielskie, przyprawy, obrany i pokrojony czosnek. 4. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, prawie rozpadająca się (przynajmniej ja lubię ją w tej wersji, ale można gotować krócej). Mój…

  • Przepisy

    Kurczak cytrynowy

    Danie fazy 1, 2 i 3 diety przyspieszającej metabolizm – na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska. 8 porcji dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 1 kg piersi kurczaka, 1 cytryna, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryczka chili. 1. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na szerokie paski. 2. Cytrynę dokładnie wyszorować pod gorącą wodą, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek drobno posiekać. 3. Sok i skórkę z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz połączyć ze sobą, a następnie włóżyć do tej marynaty kurczaka i dokładnie wymieszać całość. Odstawić na 2-3…

  • Przepisy

    Łosoś na warzywnej kołderce

    Danie fazy 2. Na przekąskę. 1 porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 100 gram łososia wędzonego, kilka garści szpinaku (może być też sałata lub sałata z rukolą), szklanka pokrojonego w kostkę ogórka, kilka pokrojonych w kostkę rzodkiewek, 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny), świeżo zmielony pieprz, szczypta papryczki chili w płatkach (niekoniecznie). 1. Dno naczynia wyłożyć szpinakiem. 2. Posypać szpinak ogórkiem i rzodkiewką. 3. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia. 4. Skropić całość sokiem z limonki i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i chili. Mój komentarz: Kolejna przekąska z łososiem, zastanawiam się, czy macie już dosyć. Jednak…

  • Przepisy

    Łosoś wędzony ze szparagami

    Danie fazy 2 lub 3 (szczególnie polecany dla fazy 2.). Na przekąskę. 1 porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Przekąska – pół porcji.  Składniki: 100 g wędzonego łososia, kilka szparagów, sok z cytryny, sól, pieprz. 1. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce – kiedy przełamiemy szparaga na pół, zostanie nam w ręku właśnie taki zdrewniały koniec. 2. Włożyć do gorącej, osolonej wody i gotować 3 minuty (wygodna będzie głęboka patelnia). Zdjąć z ognia i od razu włożyć pod bieżącą zimną wodę, aby ostygły. 3. Szparagi owijać plastrami łososia. 4. Danie polać sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym…