Przepisy

Szybka przekąska z cukinii i pestek dyni

Jestem wielką fanką takich szybkich, a jednocześnie nieprzyzwoicie zdrowych przekąsek 😉 Idealna sprawa, gdy chwyta nas mały głód – sałatka z surowej cukinii i pestek dyni, z dodatkiem oliwy i musztardy ziarnistej.  Smacznie i z satysfakcją, że zrobiliśmy dla siebie coś dobrego 🙂 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub dodatek do posiłku głównego. 

Składniki na 1 porcję:

  • mała cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej,
  • sól do smaku.
  1. Cukinię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
  2. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Mój komentarz:
Nie wiem, czy próbowaliście kiedyś surowej cukinii? Jeśli nie, to polecam. Ja przekonałam się do niej w libańskiej restauracji, gdzie podawano słupki surowej cukinii jako dodatek do humusu.

Taka przekąska może stanowić także dodatek do obiadu lub kolacji. Często zmieniam ją w surówkę do obiadu dodając także startą rzepę, zwiększając proporcjonalnie ilość oliwy i musztardy w stosunku do ilości warzyw.

Poza dietą polecam z dodatkiem kromki żytniego chleba opieczonej w opiekaczu. Weganie (i nie tylko) mogą dodać do sałatki trochę soczewicy lub cieciorki, żeby uzyskać pełny posiłek, np. kolację.

 

Nowości w blogowym sklepie:

 

 




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *