Przepisy

Zdrowe jagodzianki – bez cukru i mąki pszennej

Jagodzianki – dla wielu wspomnienie dzieciństwa i umilacz letnich dni tym razem w zdrowej wersji: bez cukru, bez nabiału i mąki pszennej. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Pełnia szczęścia osiągnięta 🙂

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Z podanych składników wychodzi 6 małych bułeczek, jedna porcja to 2 bułeczki. 

Składniki na 6 mini jagodzianek:

  • 3 jajka eko,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 45 g mąki kokosowej,
  • 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki,
  • 60 g roztopionego oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 60 g jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być też maliny, wiśnie, jeżyny).

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Jajka ubić z ksylitolem. Dodać olej kokosowy i chwilę ubijać.
  3. Dokładnie wymieszać z mąką kokosową, mąką z tapioki, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Odstawić na 10 minut, żeby ciasto zgęstniało. W tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  5. Podzielić ciasto na 6 równych kulek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, można pomagać sobie zwilżając dłonie wodą.
  6. Każdą kulkę rozpłaszczyć, kłaść na niej ok. 10 g jagód i zlepiać ciasto nad jagodami tak, aby je zamknąć w środku. Gotowe “bułeczki” lekko spłaszczyć. Tak jak wspomniałam, to ciasto się klei, ale przy odrobinie cierpliwości, zwilżając dłonie wszystko się uda.
  7. Wstawić blachę z jagodziankami do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 5 minut, do przyrumienienia na złoto.

Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam ze strony Ola La Schf (odpowiednio go zmodyfikowałam). Jest to oczywiście wariacja na temat jagodzianek, ale jak najbardziej udana. Ponieważ w jednej porcji jest bardzo mało owoców, można dodatkowo zjeść jeszcze jakiś owoc.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

12 komentarzy

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *