
Zupa z dyni, pomarańczy i imbiru
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., na obiad lub kolację.
Składniki na spore 2 porcje (lub jedną naprawdę dużą) dla osoby, która chce schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 1 dynia piżmowa o wadze ok. 1 kg lub tyle samo dyni zwykłej,
- 3 szklanki wywaru z kurczaka lub z warzyw (włoszczyzny),
- średnia cebula,
- pomarańcza,
- płaska łyżeczka tartego imbiru,
- sól, pieprz.
1. Dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki, obrać ze skóry, następnie pokroić w kostkę.
2. Wywar z kurczaka zagotować. Wrzucić pokrojoną dynię.
3. Po 5 minutach wrzucić do gotującego się wywaru cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz imbir.
4. Po kolejnych 15 minutach dodać pomarańczę – obraną i pokrojoną w kostkę.
5. Gotować jeszcze przez 5 minut, następnie zmiksować.
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Wywar z kurczaka zagotować. Wrzucić pokrojoną dynię.
3. Po 5 minutach wrzucić do gotującego się wywaru cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz imbir.
4. Po kolejnych 15 minutach dodać pomarańczę – obraną i pokrojoną w kostkę.
5. Gotować jeszcze przez 5 minut, następnie zmiksować.
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wariant: dynię można zastąpić marchwią lub patatami (słodkimi ziemniakami).
Mój komentarz:
Pyszna, aromatyczna zupa, o słodkawym smaku z nutą imbiru i pomarańczy.
Po raz pierwszy miałam do czynienia z dynią piżmową, którą jak się okazuje bez problemu można kupić w Tesco za 5 zł/kg. Ma dość twardą skórkę, więc najlepiej jest wbić w nią ostry nóż, a następnie przekroić ją na pół i obierać dopiero po pokrojeniu na kawałki (można obieraczką do jarzyn). Na diecie przyspieszającej metabolizm można ją jeść w 1. fazie, bez ograniczeń, więc warto się nią zainteresować.
Zupa wyczerpuje limit owoców do posiłku, więc już ich nie jemy, ale trzeba do tego samego posiłku zjeść jeszcze 120 gram mięsa/180 gram ryby oraz szklankę ugotowanych ziaren.
Po raz pierwszy miałam do czynienia z dynią piżmową, którą jak się okazuje bez problemu można kupić w Tesco za 5 zł/kg. Ma dość twardą skórkę, więc najlepiej jest wbić w nią ostry nóż, a następnie przekroić ją na pół i obierać dopiero po pokrojeniu na kawałki (można obieraczką do jarzyn). Na diecie przyspieszającej metabolizm można ją jeść w 1. fazie, bez ograniczeń, więc warto się nią zainteresować.
Zupa wyczerpuje limit owoców do posiłku, więc już ich nie jemy, ale trzeba do tego samego posiłku zjeść jeszcze 120 gram mięsa/180 gram ryby oraz szklankę ugotowanych ziaren.
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.


12 komentarzy
Julita
Chciałam zwrócić uwage na błąd w nazewnictwie rodzaju ziemniaka, pewnie chodzi o BATATY a nie o PATATY. Wiele osób może to zmylić, Pozdrawiam serdecznie.
SzybkaPrzemiana.pl
Te dwie nazwy funkcjonują niezależnie, w książce Pomroy są „pataty”, więc i ja stosuję tę pisownię.
Jola
zaczynam od jutra dietę, od jutra bo poniedziałek. ugotowałam właśnie zupę z podanej ilości składników, wyszło mi jej bardzo dużo. Jeśli to jest na dwie porcje, a do tego w porze obiadu trzeba zjeść jeszcze jakieś białko i ziarna to wychodzi niesamowicie dużo jedzenia, aż dziwne
SzybkaPrzemiana.pl
Można oczywiście zjeść mniej, jeśli dla Ciebie jest to za dużo. Warzywa nie są limitowane, ale też nie wmuszamy w siebie więcej jedzenia niż potrzebujemy 🙂
Riverina
Robie zupę z dyni Hokkaido, jest bardzo smaczna , ale ma paskudną do obierania twardą skórkę. Dziś ją w plastrach , bez obierania ,upiekłam i idealnie- skórka bardzo miękka, można zmiksować ją razem z miąższem. Ta zupa jest też dobra na bardziej ostro i słono, bez pomarańczy, tylko na bulionie i z imbirem.
Ja w ogóle uwielbiam dynię.
Dorota
To prawda, że dynia hokkaido ma twardą skórkę, ale lepiej ją obierać nie z góry na dół jak ziemniaka, tylko z boku na bok, u mnie ładnie się obrała tym sposobem.
Muszę też ugotować ją ze skórką i zobaczę jak będzie mi smakować. Jeśli tak samo pysznie to po co sobie utrudniać życie jakimś obieraniem 🙂
Muszę przyznać, że zrobiłam teraz zupy dyniowe ze zwykłej dyni i smakują gorzej niż z hokkaido (tzn. ciężej jest mi doprawić taką zwykłą dynię i smak ma trochę nijaki).
Monika
Ja nie obieram hokkaido. Skorko po ugotowaniu mieciutka 😉
Kornelia
Chcę ugotować te zupkę jutro, ale znowu mam problem z ilością, książka kucharska podaje całą szklankę ziaren do obiadu, a Pani że 1/2 szklanki, z czego to wynika??
Ewa - SzybkaPrzemiana
Obecnie obowiązuje zasada – cała szklanka. Zmieniłam.
Kornelia
Zrobiłam zupę! Ale dodałam do niej 3/4 szklanki czerwonej soczewicy jako białko, czosnek i chilli, wyszła bardzo dobra:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dobry sposób na uzupełnienie białka.
Pingback: