Szybka zupa z kaszą jaglaną
Szybka i sycąca zupa z dużą ilością warzyw, kaszą jaglaną i fasolą. Przepis zaczerpnięty z kuchni wegańskiej, wprost idealny dla 1. fazy diety.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 3 porcje.
Składniki:
- szklanka surowej kaszy jaglanej lub 3 szklanki ugotowanej (może być też inny rodzaj kaszy),
- puszka dowolnej fasoli 400 g (u mnie czarna fasola Dawtona),
- 2 mrożonki warzywne 1-składnikowe (np. żółta fasolka szparagowa i szpinak) albo 2 mrożonki wieloskładnikowe lub 800 g świeżych warzyw mieszanych dozwolonych w 1. fazie (zobacz: 8 mrożonek wielowarzywnych przydatnych na diecie),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki curry w proszku,
- sól, pieprz lub ostra papryka do smaku.
- Jeśli masz surową kaszę, wstaw ją do gotowania, w międzyczasie dla zaoszczędzenia czasu zrobisz resztę zupy.
- Cebulę posiekaj i włóż do do rozgrzanego sporego garnka.
- Przez chwilę praż cebulę bez tłuszczu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.
- Do garnka dodaj warzywa i zalej 2-2,5 l wody.
- Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, fasolę i ugotowaną kaszę (patrz mój komentarz, gdzie podaję inny wariant dodawania składników).
- Gotuj chwilę mieszając.
Wariant dla fazy 3.: zamiast kaszy jaglanej pęczak lub kasza owsiana i nie szklanka surowej, lecz pół szklanki. Do podsmażenia cebuli dozwolony olej.
Przepis pochodzi z bloga veganbanda.pl (z niewielkimi modyfikacjami).
Mój komentarz:
Tak prosta, smaczna i pożywna zupa, że dziwię się, iż sama nie wpadłam na pomysł jej przygotowania. Na początek małe ostrzeżenie – zupy wychodzi bardzo dużo i jedna porcja jest wręcz gigantyczna. Dlatego, aby zapewnić sobie, że w danej porcji znajdzie się odpowiednia ilość kaszy (szklanka ugotowanej) i fasoli (pół szklanki), proponuję porcje kaszy i fasoli położyć na talerzu i dopiero wtedy zalać gorącą zupą. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zjedliśmy odpowiednią ilość ziaren i białka. Jeśli zostanie nam sama warzywna zupa, może być dodatkiem do innych posiłków lub nawet przekąską, jeśli będą w niej warzywa o wysokim IG, np. marchew, dynia.
Można zamiast fasoli dodać kurczaka (puszkę fasoli zamienić na 360 g filetu) i pokrojonego dodać z warzywami. Jednak i bez dodatku mięsa zupa ma aromat i smak.
Zupa będzie idealna dla całej rodziny, musimy tylko dostosować jej smak do upodobań większości. Wersja z curry i kurkumą jest bardzo smaczna, można powiedzieć orientalna, ale z łagodniejszymi przyprawami też będzie pyszna. Dzięki dodawaniu różnych warzyw i przypraw może mieć za każdym razem inny smak.