Przepisy

Szybka zupa z kaszą jaglaną

Szybka i sycąca zupa z dużą ilością warzyw, kaszą jaglaną i fasolą. Przepis zaczerpnięty z kuchni wegańskiej, wprost idealny dla 1. fazy diety.  

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 3 porcje. 

Składniki:

  • szklanka surowej kaszy jaglanej lub 3 szklanki ugotowanej,
  • puszka dowolnej fasoli 400 g (u mnie czarna fasola Dawtona),
  • 2 mrożonki warzywne 1-składnikowe (np. żółta fasolka szparagowa i szpinak) albo 2 mrożonki wieloskładnikowe  lub 800 g świeżych warzyw mieszanych dozwolonych w 1. fazie (zobacz: 8 mrożonek wielowarzywnych przydatnych na diecie), ja użyłam 2 mrożonek „Mieszanka chińska Tesco”,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku (pominęłam, bo nie miałam),
  • słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 2  łyżeczki curry w proszku,
  • sól, pieprz lub ostra papryka do smaku.
  1. Jeśli masz surową kaszę, wstaw ją do gotowania, w międzyczasie dla zaoszczędzenia czasu zrobisz resztę zupy.
  2. Cebulę posiekaj i włóż do do rozgrzanego sporego garnka.
  3. Przez chwilę praż cebulę bez tłuszczu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.
  4. Do garnka dodaj warzywa i zalej 2-2,5 l wody.
  5. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, fasolę i ugotowaną kaszę (patrz mój komentarz, gdzie podaję inny wariant dodawania składników).
  7. Gotuj chwilę mieszając.

Wariant dla fazy 3.: zamiast kaszy jaglanej pęczak lub kasza owsiana i nie szklanka surowej, lecz pół szklanki. Do podsmażenia cebuli dozwolony olej.

Przepis pochodzi z bloga veganbanda.pl (z niewielkimi modyfikacjami).

Mój komentarz:
Tak prosta, smaczna i pożywna zupa, że dziwię się, iż sama nie wpadłam na pomysł jej przygotowania. Na początek małe ostrzeżenie – zupy wychodzi bardzo dużo i jedna porcja jest wręcz gigantyczna. Dlatego, aby zapewnić sobie, że w danej porcji znajdzie się odpowiednia ilość kaszy (szklanka ugotowanej) i fasoli (pół szklanki), proponuję porcje kaszy i fasoli położyć na talerzu i dopiero wtedy zalać gorącą zupą. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zjedliśmy odpowiednią ilość ziaren i białka. Jeśli zostanie nam sama warzywna zupa, może być dodatkiem do innych posiłków lub nawet przekąską, jeśli będą w niej warzywa o wysokim IG, np. marchew, dynia.

Można zamiast fasoli dodać kurczaka (puszkę fasoli zamienić na 360 g filetu) i pokrojonego dodać z warzywami. Jednak i bez dodatku mięsa zupa ma aromat i smak.

Zupa będzie idealna dla całej rodziny, musimy tylko dostosować jej smak do upodobań większości. Wersja z curry i kurkumą jest bardzo smaczna, można powiedzieć orientalna, ale z łagodniejszymi przyprawami też będzie pyszna. Dzięki dodawaniu różnych warzyw i przypraw może mieć za każdym razem inny smak.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Skomentuj swistunka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *