Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Zdrowy smakołyk – wilgotne, czekoladowe ciasto z lśniącą czekoladową polewą. Bez cukru i mąki, na bazie czerwonej fasoli, której smak nie jest wyczuwalny.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych (więcej w komentarzu poniżej).
Składniki na ciasto:
- 2 puszki fasoli czerwonej lub 480 g samodzielnie ugotowanej,
- 2 duże ugotowane na półtwardo marchewki (mogą być też surowe drobno starte na tarce).
- 4 jaja,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 4-5 łyżek kakao,
- szklanka ksylitolu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć).
Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Fasolę z puszki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
- Prostokątną foremkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia (może być też okrągła tortownica o średnicy ok. 25 cm). Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piec ok. 35 minut do suchego patyczka (bez termoobiegu).
- Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, polać je polewą: składniki podgrzać (nie gotować) i dokładnie wymieszać. Kiedy polewa przestygnie, polać nią ciasto i włożyć do lodówki, aby stężała.
Mój komentarz:
Jest już na blogu jeden przepis na ciasto z użyciem czerwonej fasoli – czekoladowy torcik z bitą śmietaną kokosową. Tym razem proponuję bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto, gdzie kropkę nad i stanowi pyszna czekoladowa polewa na bazie oleju kokosowego. I to wszystko bez cukru, mąki i masła.
Z podanego przepisu wyjdzie 6 porcji (w postaci sporego kawałka ciasta) na przekąski. Jeśli chcesz zjeść ciasto do posiłku głównego, pamiętaj, że jeden kawałek wyczerpuje porcję białka i część porcji zdrowych tłuszczy. Ciasto będzie też pasowało na śniadanie, ze szklanką np. malin czy jagód.