
Torcik czekoladowy z bitą śmietaną kokosową
Czekoladowe wilgotne ciasto (bez mąki, z zaskakujących składników) z kwaskowatymi owocami i słodkim kokosowym kremem – tak, to nadal dieta, na której się chudnie.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji. Jako do dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Może też służyć ewentualnie jako przekąska – czytaj więcej w komentarzu poniżej.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej (odpowiada to ok. 1,5 puszki, resztę można wykorzystać do innego posiłku),
- 4 jaja,
- szklanka ksylitolu + dodatkowo 3 łyżki do śmietanki kokosowej,
- 5 łyżek oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego,
- 3 łyżki kakao ciemnego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka soku z cytryny lub octu,
- puszka 400 g mleczka kokosowego kilka godzin chłodzonego w lodówce,
- 300 g (ok. 2,5 szklanki) malin (lub innych owoców 3. fazy np. wiśni, jeżyn, borówki amerykańskiej itd.) – świeże lub mrożone
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Fasolę, jeśli jest z puszki, dokładnie opłukać. Wrzucić do większej miski.
- Dodać do fasoli żółtka i szklankę ksylitolu, a następnie dokładnie zmiksować.
- Ubić pianę z białek i dodać do masy fasolowej. Wymieszać.
- Dodać olej, kakao, sodę i sok z cytryny. Zmiksować na małych obrotach.
- Małą tortownicę (ok. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto przewrócić do góry spodem i w tej pozycji studzić (dzięki temu będzie płaskie i nie trzeba będzie ścinać wierzchu przed położeniem owoców i kremu).
- Maliny podgrzać do odparowania soku (zwłaszcza jeśli są mrożone).
- Puszkę z dobrze schłodzonym mleczkiem kokosowym otworzyć, odlać wodę i ubić mikserem samą gęstą masę, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki ksylitolu. Jeśli po otworzeniu puszki okaże się, że masa jest jednolita (nie odwarstwiła się woda), również da się ją ubić, tylko trzeba ją bardzo dobrze schłodzić – włożyć do zamrażalnika do momentu, aż prawie zacznie zamarzać i wówczas ubić. W tej sytuacji da się śmietankę wyłożyć na ciasto, ale będzie dość wodnista i ciasto trzeba przechowywać w lodówce. W sytuacji awaryjnej (gdy nie uda się ubić śmietanki), użyj jej jako sosu do polewania ciasta – na smak nie ma to wpływu.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć wystudzone maliny, a na nie śmietankę. Ciasto można posypać kakao czy płatkami migdałowymi.
WARIANT: Od razu na cieście położyć kokosową pianę, a na niej świeże owoce.
Przepis, z modyfikacjami przystosowującymi do diety przyspieszającej metabolizm, pochodzi ze strony aktywnezywienie.blogspot.com.
Mój komentarz:
Na wstępie chcę wszystkich uspokoić – smaku fasoli kompletnie nie czuć, a samo ciasto ma strukturę tradycyjnego, wilgotnego ciasta czekoladowego. Przepis ten cieszy się wielką popularnością w grupie “Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie” , odkąd zamieściła go tam jedna z czytelniczek ze zdjęciem własnego wypieku na zachętę.
Jak wkomponować torcik w posiłki?
1/8 całego ciasta, czyli jedna porcja (to dość spory kawałek ciasta) wyczerpuje dozwoloną porcję białka i tłuszczy, choć tych ostatnich można jeszcze do danego posiłku trochę dorzucić. Czyli śniadanie z torcikiem mogłoby wyglądać następująco: porcja ciasta, sałatka z pół szklanki ugotowanego pęczaku, ogórka, rzodkiewki, pomidora i sosu winegret z 2 łyżek oliwy z oliwek, szklanka borówki amerykańskiej (w torciku są owoce, ale na porcję wychodzi ich bardzo mało). Kolacja analogicznie, tylko bez borówki amerykańskiej. Z kolei do obiadu nie jemy ziaren, więc mógłby wyglądać tak: ugotowany kalafior podsmażony na oleju słonecznikowym, surówka z ogórków kiszonych i pomidora, porcja ciasta, szklanka owoców 3-fazowych.
Czy torcik może być przekąską?
Teoretycznie nie, bo zawiera owoce, jednak w przeliczeniu na porcję jest ich bardzo niewiele, więc osobiście dopuściłabym to danie na przekąskę, tym bardziej, że aż prosi się, żeby zjeść kawałek takiego smakowitego ciasta z kubkiem kawy zbożowej jako 2. śniadanie lub podwieczorek.
Zobacz także: ciasto czekoladowe w czerwonej fasoli z polewą czekoladową


16 komentarzy
Angela
Ewo, jestes pewna ze ta szklanka ksylitolu to nie za duzo? spotykalam sie z przepisami na fasolowe brownie gdzie ksylitolu na 2 puszki fasoli byly 3 lyzki ksylitolu ktory jest przeciez duzo slodszy niz cukier.. 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Angela, możesz oczywiście dodać mniej, jednak moim zdaniem to dobra ilość, aby ciasto miało słodki smak, próbowałam dodać mniej i efekt smakowy był gorszy. Poza tym to dość spore ciasto. Nie sądzę też, żeby ksylitol był słodszy od cukru, zamieniam go w tradycyjnych przepisach w proporcjach 1 do 1 ze zwykłym cukrem i wszystko gra, a nie jestem zwolenniczką bardzo słodkich smaków. Pozdrawiam.
Ania
a dla odmiany zamiast samej śmietanki może by taki krem…: :):)
1/2 puszki białej fasoli (200 g)
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 czubate łyżki mleka kokosowego
1 łyżka miodu lub czegoś słodkiego np.ksylitol
Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie
płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną
fasolę, ksylitol oraz 2 czubate łyżki śmietanki, która się zbiera na
wierzchu mleka kokosowego. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzone
ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi owocami .
Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się
przegryzie i zyska kokosowy aromat.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Przepis jest OK, dzięki, tylko pół szklanki fasoli trzeba liczyć jako porcję białka, wówczas ciasto trzeba podzielić 9 porcji.
Katarzyna Blukacz
mozna owoce tez wyłozyć tylko na połowie ciasta i ciacho bez owoców bedzie idealnyą przekąską
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dokładnie 🙂 Albo… zamiast malin rabarbar, na który nie ma ograniczeń ilościowych
i nie jest traktowany jako owoc.
nataliaccc
czy można zamiast sody proszku do pieczenia? bo ten smak sody dla mnie jest mocno wyczuwalny
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można.
Ania
Ciasto mi nie wyrosło, śmietanka rzadka…..eeeee……dziś nie mój dzień na pieczenie……spróbuje innym razem….
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ubicie śmietany kokosowej to nie taka prosta sprawa, dlatego zamieściłam tak szczegółowe instrukcje, mi też nie zawsze się to udaje.
Beata
a czy to ciasto mozna zamrozic?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, ale bez śmietanki kokosowej – samo ciasto z owocami.
Beata
Torcik wyszedł super. Troszeczkę za słodki jak dla mnie. Ani córka ani koleżanka nie domyśliły się, że to ciasto z fasoli. Szczerze, sama byłam zaskoczona, że to ciasto może tak smakować. Bardzo dobre rozwiązanie dla kogoś kto lubi jeść słodycze, których na diecie nie można. Dziękuję 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się, że smakowało 🙂
Diana
Piec z termoobiegiem ?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Piekłam bez termoobiegu. We wszystkich moich przepisach podane są temperatury bez termoobiegu, chyba że zaznaczę inaczej.