Kokosowe curry z kurczakiem

Danie fazy 3. Na obiad bez komosy lub na kolację z komosą.
4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • 480 g piersi kurczaka pokrojonej na 2-3 centymetrowe kawałki
  • puszka mleczka kokosowego (ok. 400 g) bez chemicznych dodatków
  • puszka pomidorów krojonych
  • 300 g szpinaku lub jarmużu,
  • średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki curry w proszku

1. Rozgrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż ok. 7 minut, do zeszklenia. Dodaj curry, smaż jeszcze minutę.
2. Dodaj mleko kokosowe, pomidory i koncentrat, gotuj 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje trochę.
3. Wrzuć kurczaka do sosu, gotuj 5-6 minut, aż będzie dobrze ścięty (straci różowy kolor).
4. Dodaj szpinak lub jarmuż, gotuj jeszcze 3 minuty, aż liście będą miękkie. W razie potrzeby posól.

Przepis pochodzi z książki H. Pomroy „Dieta przyspieszająca metabolizm”, wyd. Burda 2014. (z moimi niewielkimi modyfikacjami).



//

Mój komentarz:

Przepyszne, godne polecenia danie. W żaden sposób nie kojarzy się z dietą.  Sos jest gęsty aromatyczny, ze smakowicie zatopionymi kawałkami kurczaka i listkami szpinaku. Bardzo dobrze nadaje się do zamrażania.

Mleczko kokosowe bez chemicznych dodatków można kupić w ekosklepach, ale nie tylko – tu przykłady mleczek o dobrym składzie.

Smak kokosa nie jest wyraźnie wyczuwalny, raczej zdominowany przeze pomidory, ale mleczko kokosowe sprawia, że sos ma przyjemną, kremową konsystencję.

Moim ulubionym dodatkiem do tego curry jest surówka z kapusty pekińskiej z sosem z oliwy z oliwek, musztardy i czosnku.