Kokosowe curry z kurczakiem
Danie fazy 3. Na obiad bez komosy lub na kolację z komosą.
4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 480 g piersi kurczaka pokrojonej na 2-3 centymetrowe kawałki
- puszka mleczka kokosowego (ok. 400 g) bez chemicznych dodatków
- puszka pomidorów krojonych
- 300 g szpinaku lub jarmużu,
- średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki curry w proszku
1. Rozgrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż ok. 7 minut, do zeszklenia. Dodaj curry, smaż jeszcze minutę.
2. Dodaj mleko kokosowe, pomidory i koncentrat, gotuj 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje trochę.
3. Wrzuć kurczaka do sosu, gotuj 5-6 minut, aż będzie dobrze ścięty (straci różowy kolor).
4. Dodaj szpinak lub jarmuż, gotuj jeszcze 3 minuty, aż liście będą miękkie. W razie potrzeby posól.
Przepis pochodzi z książki H. Pomroy „Dieta przyspieszająca metabolizm”, wyd. Burda 2014. (z moimi niewielkimi modyfikacjami).
//
Mój komentarz:
Przepyszne, godne polecenia danie. W żaden sposób nie kojarzy się z dietą. Sos jest gęsty aromatyczny, ze smakowicie zatopionymi kawałkami kurczaka i listkami szpinaku. Bardzo dobrze nadaje się do zamrażania.
Mleczko kokosowe bez chemicznych dodatków można kupić w ekosklepach, ale nie tylko – tu przykłady mleczek o dobrym składzie.
Smak kokosa nie jest wyraźnie wyczuwalny, raczej zdominowany przeze pomidory, ale mleczko kokosowe sprawia, że sos ma przyjemną, kremową konsystencję.
Moim ulubionym dodatkiem do tego curry jest surówka z kapusty pekińskiej z sosem z oliwy z oliwek, musztardy i czosnku.
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.