Papryka nadziewana tuńczykiem
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. Składniki na jedną porcję na posiłek główny lub 2 porcje na przekąski.
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- papryka (ja użyłam dwóch, bo nadzienia wyszło dużo),
- szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę,
- 1/2 szklanki bazylii pokrojonej w drobne paseczki (zastąpiłam koperkiem),
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżka musztardy,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta czarnego pieprzu.
1. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych.
2. Tuńczyka osączyć z zalewy, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
3. Masą tuńczykową nadziewać połówki papryki.
Przepis pochodzi z książki „Dieta przyspieszająca metabolizm” Haylie Pomroy.
Mój komentarz:
Kolejna propozycja, która ma na celu urozmaicenie dość surowej fazy 2. Nie wiem, jak Pomroy mieści nadzienie w jednej papryce, ja z trudem upchałam je w dwóch.
Trzeba przyznać, że to bardzo sprytne danie, bo nie dość, że smakuje, to jeszcze wygląda. Można śmiało postawić je na stole, kiedy przyjdą gości, nikt się nie domyśli, że dietetyczne 😉
W fazie 3. można do nadzienia dodać trochę majonezu.