Domowy majonez
Danie fazy 3. Dodatek do potraw.
Z podanych składników wyjdzie ok. szklanka majonezu. Ilość na porcję: maks. 2 łyżki.
Składniki:
- duże jajko,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka musztardy dijon (może być też zwykła),
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (lub miks tych składników).
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Jajko, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę.
3. Następnie cienkim strumieniem powoli dolewać oliwę i miksować dalej, aż majonez zgęstnieje.
4. Najlepiej do razu skosztować – być może zechcemy dodać jeszcze trochę soku z cytryny albo musztardy, albo soli do smaku (kwestia osobistych preferencji).
5. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przepis pochodzi ze strony www H. Pomroy.
Mój komentarz:
Po raz pierwszy zrobiłam majonez w domu, do tej pory jakoś bałam się, że składniki tak łatwo się nie połączą… Zupełnie niepotrzebnie – jeśli wszystkie mają tę samą temperaturę pokojową, wszystko będzie OK. Samo wykonanie zajęło zaledwie chwilę, to naprawdę błyskawiczny dodatek do dań. A różnica między majonezem kupionym a domowym jest taka, że ten drugi zawiera zdrowe tłuszcze i można go jeść na diecie (!) przyspieszającej metabolizm. Idealny na nadchodzące święta.
28 komentarzy
Joanna
Idealnie na Wielkanoc. 🙂
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Właśnie, akurat nadchodzą dni wzmożonego spożycia majonezu 🙂
ida
I jakie macie doświadczenia z domowym majonezem? 😉
Mój wyszedł bardzo żółty i bardzo, bardzo gęsty ;-D jedyny minus, to posmak oliwy z oliwek, taki lekko gorzkawy. Choć w sałatce jarzynowej już niewyczuwalny.
Zastanawiam się jaki inny zdrowy olej byłby w smaku bardziej neutralny…
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Ja użyłam oleju z pestek winogron i polecam, bo smak ma bardzo neutralny. Oliwy z oliwek bałam się użyć właśnie ze względu na wyraźny smak. Kolor żółty jak sądzę pochodzi do musztardy.
ida
A może od żółtka? ;-D
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Chyba za mało go, żeby cały majonez był aż tak intensywnie żółty 🙂
Iza
Doczytałam się w internecie (i przypominam to sobie z jakiejś rozmowy sprzed lat), że do miksowanego majonezu dodaje się na końcu gorącą wodę – łyżkę lub dwie na szklankę oleju, wtedy zbieleje, bo płyny zemulgują z olejem do białości.
Ale właśnie sama zrobiłam majonez według wyżej podanego przepisu i jest bardzo dobry, ale ciut za rzadki – nie wiem, dlaczego, więc wody nie dodałam. Może trzeba go dłużej ubijać?
SzybkaPrzemiana.pl
Trudno mi powiedzieć, mi wyszedł tak gęsty, że można było kroić 🙂
jesiennick
Mi też wychodzi rzadki
Paulina
Dziewczyny! ile taki majonez wytrzyma w lodówce?
SzybkaPrzemiana.pl
Do tygodnia.
Karola
witam, mi wyszedł średniej gęstości myślę, że to zależy od wielkości jaja i ilości soku z cytryny – łyżka łyżce nie równa 😉 , interesuje mnie jednak ile można użyć tego majonezu do jednego posiłku?
SzybkaPrzemiana.pl
1-2 łyżki
coco
polecam użyć blendera i niewiele większego słoika, parę razy ruch góra-dół i majonez gotowy. Robi się błyskawicznie i zostaje już w słoiku więc nic nie marnujemy 🙂
Sylwia76
Sorki za głupie pytanie, to jajko ma być surowe ??? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, z ugotowanym majonez nie miałby prawa się udać 🙂
Ax Anna Maria
Ewo, czy należy zmiksować CAŁE jajko? Znam przepis na domowy majonez, w którym stosuje się tylko żółtko.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, w tym przepisie całe jajo.
Asia
zaczynamy dietę z moim lubym, który uwielbia musztardę:) podpowiecie jakąś markę/sklep w którym można kupić odpowiednią musztardę?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Bez cukru jest musztarda typu dijon.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Sylwia
Witam, czy robiąc majonez domowy mogę użyć jaja w proszku?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Nie mam pojęcia, nigdy nie używałam tego produktu 🙁
anna
Z pewnością wypróbuję ten przepis na majonez. Mam jednak pytanie , czy sporadycznie można wykorzystać Majonez Kielecki. Na blogu gdzies wyczytałam, że majozez kielecki nie zawiera cukru i ma najmniej chemii
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, spokojnie można używać Kieleckiego.