Sałatka jarzynowa tradycyjna
Dawno, dawno temu była to główna, jeśli nie jedyna sałatka pojawiająca się na polskich stołach. Czasy się zmieniły, a ona nadal widzie prym. Wersja dostosowana do diety i zapewniam, że bardzo smaczna.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Na śniadanie, obiad lub kolację lub jako samodzielna przekąska. Składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 2 jaja,
- 2 duże marchewki,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- cebula czerwona (może być biała lub kawałek pora),
- 4 łyżki majonezu domowej roboty,
- sól, pieprz do smaku,
- natka do posypania.
- Jaja ugotować na twardo.
- Marchewki ugotować do miękkości.
- Cebulę drobno posiekać i przelać na sitku wrzątkiem.
- Jaja, marchew, ogórki drobno pokroić wrzucić do miski.
- Dodać do całości cebulę i majonez.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Posypać natką pietruszki.
Mój komentarz:
Tradycyjny polski smak i powiem szczerze, że wcale nie traci na braku ziemniaków czy groszku. Charakteru nadają słodka marchew i kwaskowaty ogórek, a jajko i majonez i tak wybijają się na pierwszy plan. Aha, co do polskości sałatki mam pewne wątpliwości – na zachodzie Europy jest znana jako sałatka rosyjska (wpiszcie w wyszukiwarkę russian salad, a sami się przekonacie), niewykluczone, że przywędrowała do nas ze Wschodu.