Schab w papryce i majeranku
Przepis czytelniczki Biety – kolejna propozycja wędliny bez azotanów idealnej dla 2. fazy diety. Pieczony na soli podobnie jak indyk, dzięki czemu jest soczysty. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów.
Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram.
Składniki:
- 1 kg schabu,
- sól, pieprz, papryka, majeranek,
- sól do wysypania blachy.
1. Natrzeć mięso solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
2. Odstawić do lodówki na godzinę (można na całą noc).
3. Wysypać na blachę warstwę soli, położyć na nim mięso.
4. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Mój komentarz:
Przepis czytelniczki Biety – kolejna propozycja wędliny bez azotanów idealnej dla 2. fazy diety. Pieczony na soli podobnie jak indyk, dzięki czemu jest soczysty. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Cała moja rodzina używa tak przyrządzonego schabu jako wędliny na kanapki. Dużo smaczniejszy od sklepowych wędlin i co ważne – bez chemicznych dodatków.