Indyk w musztardzie pieczony na soli
Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów.
Porcja obiadowa – 120 g, porcja na przekąskę 60 g, czyli wystarcza na 8-16 porcji.
Składniki:
- 1 kilogram filetu z piersi indyka,
- 1 opakowanie musztardy francuskiej (ziarnistej),
- ok. 1/2 kg soli.
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Na dużej blasze do pieczenia usypać wysepkę z soli w kształcie filetu, tylko odrobinę większą.
3. Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (dzięki temu musztarda nie będzie się zsuwać), położyć na soli i pokryć musztardą. Nie zużyjemy prawdopodobnie całego opakowania, trochę zostanie.
4. Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 60 minut.
5. Indyk powinien stygnąć na soli, nie zdejmujmy go wcześniej, bo jest to prawdopodobna przyczyna tego, że niektórym (b. nielicznym osobom) wychodzi za słony.
Mój komentarz:
Przepis znany mi od dawna. Ta technika pieczenia sprawia, że mięso wychodzi soczyste i wcale nie jest słone (co najwyżej tylko w miejscu zetknięcia z solą na dole), o ile zostawicie je, aby całkowicie wystygło na soli.
Skład musztardy francuskiej nie jest idealny (zawiera domieszkę cukru), ale jej ilość w jednej porcji jest tak znikoma, że moim zdaniem można na to przymknąć oko.
Tak upieczony indyk może być świetną przekąską w 2. fazie. Można zamrozić go w plastrach. Świetnie smakuje np. posmarowany musztardą i zawinięty w liść sałaty.
A jako obiad, na ciepło, oczywiście z solidną porcją warzyw lub jako składnik sałatki. Rodzina również nie pogardzi tak przyrządzonym indykiem na obiad (moja nie gardzi), niepozostającym na diecie podajmy plastry indyka z żurawiną lub jakimś sosem.
Zachęcający jest również koszt takiej wędliny bez azotanów – ok. 23 zł /kg. W ekosklepie kilogram wędliny bez chemii to koszt 50-70 zł.
00000
36 komentarzy
Agnieszka
Och, wygląda przepysznie! Zrobię na pewno. Wczoraj upiekalam sobie poledwiczkę wieprzowa w pieprzu. Jedną. Miała być na dziś i jutro jako przekąska. I co? Rodzina mi wczoraj zjadła, a mieli na kolację zupełnie cos innego jeść. Ale tak im pachniala, ze metodą ” tylko jeden mały plastereczek” 😉 zjedli mi prawie wszystko 😉
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Ten indyk również może paść ofiarą rodziny 🙂
Sylwia
Filet z indyka można mocno ścisnąć sznurkiem, wcześniej dobrze doprawić przyprawami, które lubimy, polecam na ostro, i upiec w rękawie. Można go jeść jako danie główne lub z chrzanem i buraczkami na przekąskę. Polecam.
ida
Planuję przygotować taką wędlinkę na święta 😉 tylko zastanawiam się dlaczego aż tyle tej soli?
Nie wystarczy, że będzie ej cienka warstwa?
Czy natluszczałaś czymś blachę by się nie przypaliło?
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Z cienką warstwą nie próbowałam 🙂 Więc nie wiem, czy wyjdzie OK. Blachy nie natłuszczam, nie przypala się, soki ściekające z indyka i sól tworzą jakby skorupkę. Indyk dzięki temu jest soczysty, nie suchy.
Również będę robić takiego indyka na święta, a teraz używam go w roli wędliny w 2. fazie i bardzo sobię chwalę, nie jest tak suchy jak kupna wędlina bez azotanów i bdb znosi zamrażanie.
megi
Idnyka robiłam, pyszny, teściowa nie mogła się nadziwić jak to bez przypraw i taki dobry, zastanawiam się, czy mogę w ten sam sposób upiec schab wieprzowy(dozwolony w fazie 2) np. lub jakieś inne mieso? Bo drobiu mam już powoli dość, Ewa co myślisz?
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Oczywiście, można z każdym mięsem. Oryginalny przepis był z karkówką, w której nie gustuję, więc zmieniłam na indyka 🙂
Małgorzata Kadłubska
Parę komentarzy wcześniej pisałaś że karkówka na diecie jest niedozwolone, a teraz co innego…. to jak to wkońcu jest z tą karkówka?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Karkówka jest na diecie niedozwolona, megi pyta o to, czy można piec tak schab (można – schab jest dozwolony na diecie). Uwaga o karkówce dotyczyła tego, że pomysł pieczenia indyka na soli powstał na bazie inspiracji analogicznego przepisu z karkówką.
Zielonygroszek
Wlasnie pieke, zobaczymy co wyjdzie, bo cieżko mi uwierzyć, ze sol i musztarda zrobią smak 🙂 nie mogłam nigdzie dostać francuskiej (chyba przed świętami wykupili ze wsystskich sklepów) wiec użyłam sarepskiej ostrej. Mam nadzieje, ze mimo to będzie smaczne
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Teraz ten indyk jest moją wędliną bez azotanów – kroję na plastry i mrożę. I pluję sobie w brodę, że w ogóle kupowałam wędlinę, bo ten indyk jest dużo lepszy, nie jest tak suchy, jak kupowana wędlina.
Zielonygroszek
Potwierdzam-jest bardzo dobry! Naprawdę zaskoczył mnie ten przepis. Tez nie mam zamiaru kupowac w sklepie wędliny, skoro samemu mozna tak łatwo i pysznie zrobic. Juz moczę druga połówkę indyka w zalewie (kiedyś stawiałam przepis) i wieczorem lub jutro będę gotować i tez będę miec wędlinę na fazę 2:)
Dagmara Guzek
Rewelacja!!!!!
SzybkaPrzemiana.pl
Zgadzam się, jutro znów będę robić 🙂
Isiabelka
Hej, baaardzo fajna strona:) Od poniedziałku jestem na diecie zainspirowaną książka Pomroy, którą kupiłam na lotnisku tuz przed wakacjami i po powrocie postanowiłam przejść na tę dietę:) A na tę stronę trafiłam zupełnym przypadkiem. Upiekłam wedle powyższego przepisu kurczaka, ale wyszedł mi pierońsko słony:((. Może przez to, że użyłam soli szarej a nie zwykłej?
SzybkaPrzemiana.pl
Hmm, może dlatego, że kurczak? Nigdy nie próbowałam tego przepisu z kurczakiem, zawsze z indykiem i zawsze wychodziło idealnie, można też ze schabem lub karkówką (ta ostatnia na diecie niedozwolona). Rodzaj soli chyba nie ma znaczenia, stawiam na to, że mięso kurczaka jest może za miękkie i delikatne jak na ten przepis. Nie zrażaj się i spróbuj z indykiem 🙂
Karola
ja probowalam z kurczakiem, sol musi byc gruba uzylam kamiennej, kurczak bardzo wysuszony (recznikiem papierowym), pieklam jakie 45 min w 180 stopniach, i oczywiscie musial potem odpoczac w piekarniku od spodu jest troche slony ale nie az tak bardzo, kurczak ma w sobie wiecej wody niz indyk, przyznam ze mojemu narzeczonemu takze nie smakowal ale chyba dlatego ze nie zdjal skorupki z musztardy, ja jej nie jem
Marta-Sara
Ja też wiele razy piekłam piersi kurczaka i wychodza mocno słone – wiec teraz nie sypie kilograma soli tylko po prostu solę od spodu, a na wierzchu musztarda 🙂 indyka chyba też ostatnio tylko posoliłam. Ale indyk to inny kawałek mięsa – i struktura i wielkość styku z solą. Gdyjest za słony, to mozna się poratować wrzuceniem do sałatki, której juz nie solisz, tylko dodajesz jakieś zioła – mniam…
Tak czy inaczej jest super! Dzięki, Ewa za przepis 🙂
Isiabelka
Dzięki dziewczyny, następnym razem spróbuję z indorem;) lub mniej posolę kurczę od spodu.
Kaja
a jak takiego indyka później podgrzać?
SzybkaPrzemiana.pl
Jako przekąskę je się na zimno. Jako danie obiadowe można odgrzać w mikrofalówce.
renia
Dziewczyny, ratunku, zrobiłam dziś (przy niedzieli) tego indyka wg przepisu i okazał się niejadalny, dzieci pluły, mąż też, mięso było tak słone, że nawet jak wpadłam na to, by odkroić spód to i tak nie było smaczne. Dobrze, że gości nie było, bo nie wiem co innego podałabym im do jedzenia. Co zrobiłam nie tak? podpowiedzcie
SzybkaPrzemiana.pl
Hmmm, dziwne. Możliwą przyczyną może być za wczesne zdjęcie indyka z soli, najlepiej żeby wystygł na blasze.
Marta-Sara
Ja tylko solę spód, już nie piekę na soli, bo też rodzince nie smakował (na górę musztarda).
Być może grubą sól zastąpiłaś drobną…
Anna
Upiekłam indyka – super:) Czy mogę w fazie 1 podać go na przekąskę po śniadaniu ? (nie wiem czy nie bedzie zbyt duzo miesa, poniewaz na obiad rowniez planuje piers z kurczaka z warzywami)
I jeszcze pytanie czy jezeli na obiad w fazie 1 mam ugotowaną na parze pierś z kurczaka , czy mogę ją posmarować musztardą do smaku?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
A.
SzybkaPrzemiana.pl
Witam 🙂
W 1. fazie przekąską są wyłącznie owoce. Natomiast jak najbardziej może być na przekąskę w fazie 2.
Musztarda jest dozwolona we wszystkich fazach. Pozdrawiam
Anna
Rozumiem. A w fazie 1 przekaska sa tylko owoce, a warzywa?
SzybkaPrzemiana.pl
Można dołożyć warzywa do owoców, ale owoce muszą być.
Anna
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Dopiero zaczynam , wiec jestem jeszcze troszke zielona 🙂
Pozdrawiam ciepło!
A.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: