Sos żurawinowy do mięs

Sos żurawinowy z nutką pomarańczowo-imbirową tym się różni od sklepowych sosów dostępnych w słoikach, że nie składa się w połowie z cukru. W ogóle nie zawiera cukru.

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Dodatek do dań. Z podanych składników wyjdą 2 szklanki sosu. Można zjeść na porcję 1/3 całości sosu lub mniej w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 3,5 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • szklanka wody,
  • skórka otarta z małej pomarańczy,
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • opcjonalnie: jeśli chcesz uzyskać klasyczny smak żurawiny, pomiń pomarańczę i imbir.
  1. Włóż żurawinę, wodę, skórkę pomarańczy i imbir do rondelka.
  2. Doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień i gotuj do momentu, aż sos uzyska w miarę jednolitą konsystencję (ok. 20 minut). Wariant: jeśli chcesz uzyskać bardziej dekoracyjny sos z całymi owocami, gotuj tylko 5 minut, aż żurawina napęcznieje.
  3. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj ksylitol, wymieszaj i odstaw do ostudzenia, jeśli wolisz zimny sos, bo można go podawać także na gorąco.

Wariant: 3 łyżki żurawiny wymieszaj z 2 łyżkami majonezu (na porcję).

Mój komentarz:
Nie od dziś wiadomo, że żurawina niesamowicie pasuje do pieczonego indyka i czyni to danie wykwintnym.
O tej porze roku w grę wchodzi tylko żurawina mrożona. Swoją kupiłam w Carrefour, marka nazywa się Dary Lasu, a opakowanie 600 g kosztowało 8,89 zł. Polecam, bo owoce były ładne i dorodne. Po wykonaniu sosu, została jeszcze szklanka żurawiny, którą można wykorzystać dowolnie w fazie 3.