Sosy do sałatek dozwolone w każdej fazie diety

Wyobraźcie sobie, że teraz możecie warzywa w 2. fazie (np. ogórki, paprykę, brokuły) polać gęstym, kremowym, aromatycznym sosem… Przepisy na 3 wyraziste, uniwersalne sosy sałatkowe do stosowania we wszystkich fazach diety przyspieszającej metabolizm. Idealne do warzyw, w które dieta wręcz obfituje.

Sos ziołowy

(z lewej)

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (lub łyżka posiekanego świeżego),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub łyżka posiekanego świeżego),
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1/2 – 1/4 łyżeczki pieprzu.

Wszystkie składniki razem zmiksować. Powstanie rodzaj gęstej pasty. Jedna porcja: 2-4 łyżki.

Kremowy sos cytrynowo-ziołowy

(w środku)

Składniki:

  • 3 białka jaj ugotowanych na twardo,
  • pół szklanki przegotowanej wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku (lub 2 ząbki świeżego),
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli (u mnie bez, bo okazało się że nie mam),
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Dodatki (wybierz jeden lub więcej):

  • łyżka świeżego koperku (lub łyżeczka suszonego),
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki (lub 2 suszonej),
  • łyżka świeżej kolendry (lub łyżeczka suszonej),
  • łyżka świeżej mięty (lub łyżeczka suszonej),
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub więcej,
  • stewia lub ksylitol do smaku.
  1. Wszystkie składniki – z wyjątkiem wody – włóż do miksera.
  2. Włącz mikser i dodawaj stopniowo wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  3. Przypraw do smaku.
  4. W 3. fazie można dodać razem z wodą oliwę z oliwek.

Sos azjatycki

(z prawej)

  • 1/4 szklanki tamari,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 1 łyżka startego imbiru.

Wszystkie składniki razem zmiksować. Powstanie rodzaj gęstej pasty. Jedna porcja: 2-4 łyżki.

Mój komentarz:
Wyobraźcie sobie, że teraz możecie warzywa w 2. fazie (np. ogórki, paprykę, brokuły) polać gęstym, kremowym, aromatycznym sosem… Który na dodatek ma tak elastyczną recepturę, że możemy dopasować go do swoich upodobań.

Sos ziołowy – bardzo aromatyczny, wyrazisty, gęsty niczym pasta.
Kremowy sos cytrynowo-ziołowy – niesamowita, zupełnie „niedietetyczna” konsystencja. Idealny do urozmaicenia 2. fazy.
Sos azjatycki – świetny! Słodki, orientalny smak, kwintesencja Azji.

Przepisy pochodzą ze strony www H. Pomroy.