Produkty

Sos tamari – co to jest?

Tamari to sos sojowy, jednak lepszej jakości niż zwykły i mimo dodatku „złej” soi, można go stosować bez ograniczeń ilościowych we wszystkich fazach diety.

Tamari jest produkowany z soi sfermentowanej i w przeciwieństwie do zwykłego sosu sojowego, nie zawiera pszenicy. Jego składniki to wyłącznie soja, woda i sól.

Kolejna różnica to trochę ciemniejszy kolor i intensywniejszy smak. Jest też droższy od zwykłego sosu, co ma związek z tym, że zwykłe sosy sojowe to najczęściej podróbki oryginalnych sosów stosowanych w kuchni azjatyckiej. Oszustwo polega na tym, że zamiast używać do procesu fermentacji specjalnego grzyba i poddawać produkt procesowi fermentacji przez kilka miesięcy, dla oszczędności czasu i kosztów używa się np. ekstraktu sojowego lub alkoholu.

Podobnie jak zwykły sos sojowy, sprzedawany jest w niewielkich buteleczkach z ciemnego szkła.

Gdzie kupić sos tamari?

Bywa dostępny na stoiskach azjatyckich w supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Bez problemu można go kupić przez Internet, np. na Allegro jest duży wybór różnych sosów tamari. Cena sosu w sklepach internetowych zaczyna się od ok. 10 zł za 200 ml lub od ok. 18 zł za 500 ml. Wersje bio i bezglutenowe są droższe. Na rynku dostępne są marki, np. Kikkoman, Lima, Terrasana, Yamasa. Nawet mniejsze opakowanie wystarczy na długo, bo sos stanowi jedynie przyprawę, choć trochę więcej zużyjemy go do marynaty.

Jak stosować sos tamari?

Można go stosować w każdej fazie diety, bez ograniczeń ilościowych. Może stanowić sos do warzyw, surówek, sałatek lub marynatę czy przyprawę do mięs i ryb. Można na nim również smażyć beztłuszczowo.

Polecam moje przepisy z sosem tamari:

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *