Surówka z czerwonej kapusty
Danie fazy 1. diety przyspieszającej metabolizm – jako dodatek do dowolnego posiłku. Bez ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- cytryna,
- średnie jabłko,
- średnia cebula,
- duża marchew,
- łyżeczka stewii (można pominąć),
- sól, pieprz.
1. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy.
2. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy do miękkości.
3. Kiedy jest już miękka, odcedzamy, zakwaszamy octem jabłkowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby wystygła.
4. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do kapusty.
5. Wyciskamy sok z 0,5-1 cytryny (w zależności, czy preferujemy mniej lub bardziej kwaśny smak), mieszamy go z przyprawami.
6. Wlewamy sok do kapusty i dokładnie mieszamy.
Mój komentarz:
Ta surówka to mój hit fazy 1. w tym tygodniu. Jest smaczna i naprawdę sycąca. Zresztą już wcześniej zauważyłam, że gotowana kapusta (także z tego przepisu), to chyba najbardziej sycące warzywo wśród tych dozwolonych na diecie, zwłaszcza w fazie 2., choć kalorii zawiera tyle co kot napłakał. Pozostaje tylko z tego faktu korzystać 🙂 Tym bardziej, że kapusta ma szczególne właśwości, jeśli chodzi o odchudzanie.
Napisałam, że ilość bez ograniczeń, choć zawiera jabłko. A to dlatego, że z podanych propocji wychodzi tej surówki nieprawdopodobna ilość, więc nawet w dużej porcji jabłko będzie niewielki procent.