
Kapusta zasmażana z kurczakiem
Danie fazy 2. Na obiad lub na kolację.
2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
To bliźniacze dane kapusty z kurczakiem a la bigos z fazy 1. Różni się brakiem koncentratu pomidorowego (pomidory nie są dozwolone w fazie 2.) i dodatkiem kminku. Czyli podobne, ale inne 😉
Składniki:
- kapusta kiszona – 1/2 kg
- cebula – 2 sztuki
- piersi z kurczaka (lub wędliny bez azotanów) – 240 g
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, papryka w proszku, inne ulubione przyprawy (bez cukru, mąki, chemicznych dodatków itp)
1. Kapustę i drobno pokrojoną jedną cebulę wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby pokryła kapustę. Solimy, pieprzymy, dodajemy kminek, przyprawiamy, wkładamy liść laurowy (ok.3 listki), ziele angielskie (5 sztuk).
2. Drugą cebulę kroimy drobno i ostrożnie zrumieniamy (bez tłuszczu) na patelni do smażenia bez tłuszczu. Wrzucamy do gotującej się kapusty.
3. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, nie dolewając wody.
4. Kurczaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, do której również dodajemy 3 listki laurowe i 5 ziel angielskich. Odcedzamy (wywar możemy zachować do innych dań każdej fazy, możemy go też np. zamrozić), kroimy na małe kawałki. (Wędlinę kroimy na małe kawałkim dusimy chwilę na patelni z odrobiną wody lub bulionu, może też wziąć trochę wody z garnka z kapustą).
5. Łączymy kapustę z kurczakiem, doprowadzamy do wrzenia.


10 komentarzy
Hania z Poznania
To danie dozwolone jest w fazie 2., tak?Powyżej widzę informację, że „rosołek” można wykorzystać w fazie 1. Czy nie można go zużyć w fazach 2. i 3.? Dlaczego?
SzybkaPrzemiana.pl
Rosołek można wykorzystać oczywiście w każdej fazie, poprawiłam na stronie.
Marzena
A ja zrobiłam dzisiaj coś jak bigos, może ktoś wypróbuje. Wystarcza na 2 porcje na obiad lub kolację w 3. fazie (do obiadu należy dodać owoc). Jedną dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 120 gram kabanosów z kurczaka pokrojonych w plasterki poddusiłam na patelni na 3. łyżkach oleju z pestek winogron (aż cebula dobrze się zeszkli, a nawet trochę zrumieni), następnie dodałam 800 gram dobrze odciśniętej, ale nie płukanej kiszonej kapusty, pół łyżeczki kminku, doprawiłam pieprzem i ognistą przyprawą Kamis (nie dawałam soli, bo kapusta i kabanosy są wystarczająco słone). Smażyłam wszystko 5-7 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dolałam gorącą wodę (około szklanki) i dusiłam całość na wolnym ogniu około 40 minut, następnie dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół szklanki ugotowanej ciecierzycy i dusiłam jeszcze 20 minut (trzeba prawie całkowicie odparować wodę).
Musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść wszystkiego naraz. Polecam.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Anna
Danie proponowane jest na fazę 2. W czasie tej fazy pomidory i koncentrat pomidorowy są niedopuszczalne. Zatem wersja proponowana przez Panią Marzenę nie jest dopuszczalna., czy też nalezy przymknąć oko na 2 łyżeczki koncentratu poidorowego ?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Od czasu do czasu można przymknąć 🙂