Żelki cytrynowo-imbirowe

Co powiecie na słodką przekąskę w 2. fazie diety? Myślę, że nikt nie będzie protestować 😉 Ze świeżym sokiem z cytryny i imbirem działają antywirusowo i podkręcają metabolizm. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Na przekąskę. Składniki na 4 porcje.

Składniki:

  • opakowanie żelatyny 50 g – najlepsza eko, (może być też agar agar),
  • szklanka wody,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • 2 czubate łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru.
  1. Zagotować wodę i zostawić do przestygnięcia.
  2. Żelatynę, sok z cytryny, ksylitol i imbir zmiksować dokładnie w blenderze na płyn o jednolitej konsystencji, bez grudek żelatyny.
  3. Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać.
  4. Nalewać płyn do silikonowych foremek do lodu lub do silikonowych muffinkowych – żelki będą wtedy słusznych rozmiarów. Można też wylać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i po zastygnięciu pokroić na porcje.
  5. Zostawić do zastygnięcia, na ok. godzinę, można wstawić do lodówki.
  6. Przechowywać do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mój komentarz:
Przepis jest od autorki diety Haylie Pomroy, natomiast w naszej grupie na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie mamy Ewę – niekwestionowaną królową żelków, która produkuje różne ich kształty i rodzaje – można zajrzeć do grupy w poszukiwaniu żelkowych inspiracji.

Żelatyna jest traktowana jako białko, stąd żelki stanowią przekąskę w fazie 2. A czemu nie są przezroczyste? Ponieważ sok z cytryny ani imbir również nie są przezroczyste 🙂 To po prostu naturalne żelki. Dzieciom oczywiście smakują bardzo – żelki to jeden z największych dziecięcych przysmaków, a te przynajmniej są zdrowe.