Zupa marchwiowo-kokosowa z curry

Kremowa, aromatyczna zupa o smaka kokosa, marchwi i curry to kolejne danie, które nie kojarzy się z dietą, a raczej z kulinarną rozpustą. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6-8 porcji (wyjdzie ok. 10 szklanek zupy). Porcja na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 cebula, niezbyt drobno posiekana,
  • 600-800 g marchwi pokrojonej w kostkę lub plasterki,
  • 3,5 szklanki wywaru z włoszczyzny lub wody,
  • puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie (przykłady tutaj),
  • 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru (można pominąć),
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków papryczki chili,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • czarny pieprz do smaku (opcjonalnie),
  • opcjonalne do ozdoby na talerzu: odrobina mleczka kokosowego (odlane z puszki przed dodaniem do zupy), pokruszone płatki papryczki chili, zielenina, np. kolendra, natka.
  1. Rozgrzać olej kokosowy w sporym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodać cebulę.
  3. Smażyć cebulę przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodać marchew i smażyć mieszając przez kolejne 5 minut.
  5. Dodać pozostałe składniki.
  6. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.
  7. Przykryć i gotować, aż marchew będzie miękka – około 10-15 minut.
  8. Zmiksować dokładnie zupę.
  9. Doprawić solą i ewent. pieprzem.
  10. Udekorować na talerzu.

WARIANT: zamiast marchwi można użyć batatów lub dyni.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi od autorki diety Haylie Pomroy. Jest chyba oczywiste, że składników takich jak marchew, pełnotłuste mleczko kokosowe, curry i imbir wyjdzie nieprawdopodobnie pyszna, aromatyczna, odrobinę orientalna zupa. A przy tym kojąca i lekko pikantna.

Jedna porcja na przekąskę, a jeśli jemy je do posiłku głównego, to można zjeść jeszcze jakieś tłuszcze.