Zupa marchwiowo-kokosowa z curry
Kremowa, aromatyczna zupa o smaka kokosa, marchwi i curry to kolejne danie, które nie kojarzy się z dietą, a raczej z kulinarną rozpustą.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6-8 porcji (wyjdzie ok. 10 szklanek zupy). Porcja na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 cebula, niezbyt drobno posiekana,
- 600-800 g marchwi pokrojonej w kostkę lub plasterki,
- 3,5 szklanki wywaru z włoszczyzny lub wody,
- puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie (przykłady tutaj),
- 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru (można pominąć),
- 1 łyżeczka curry w proszku,
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków papryczki chili,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- czarny pieprz do smaku (opcjonalnie),
- opcjonalne do ozdoby na talerzu: odrobina mleczka kokosowego (odlane z puszki przed dodaniem do zupy), pokruszone płatki papryczki chili, zielenina, np. kolendra, natka.
- Rozgrzać olej kokosowy w sporym garnku na średnim ogniu.
- Dodać cebulę.
- Smażyć cebulę przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać marchew i smażyć mieszając przez kolejne 5 minut.
- Dodać pozostałe składniki.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.
- Przykryć i gotować, aż marchew będzie miękka – około 10-15 minut.
- Zmiksować dokładnie zupę.
- Doprawić solą i ewent. pieprzem.
- Udekorować na talerzu.
WARIANT: zamiast marchwi można użyć batatów lub dyni.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi od autorki diety Haylie Pomroy. Jest chyba oczywiste, że składników takich jak marchew, pełnotłuste mleczko kokosowe, curry i imbir wyjdzie nieprawdopodobnie pyszna, aromatyczna, odrobinę orientalna zupa. A przy tym kojąca i lekko pikantna.
Jedna porcja na przekąskę, a jeśli jemy je do posiłku głównego, to można zjeść jeszcze jakieś tłuszcze.