Ciastko dyniowe z kubeczka

Jesień to pora na właśnie takie przysmaki: korzenne, wilgotne ciastko z dynią, którego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. To zdrowa słodkość, którą możemy zjeść z przyjemnością i jakichkolwiek wyrzutów sumienia. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. 

Składniki na 1 porcję:

  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 1 łyżka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów, mogą być też zmielone pestki słonecznika),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • 1/4 szklanki pure z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zmiksowana lub roztarta widelcem na pure),
  • 1 duże jajo eko,
  • 1-2 łyżki wody,
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru (możesz pominąć, jeśli nie lubisz korzennych klimatów).
  1. Mąkę kokosową i migdałową wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, ksylitolem i przyprawami.
  2. Dodaj jajko, pure z dyni, wodę i dokładnie zmiksuj.
  3. Przelej do filiżanki/małego kubka i wstaw do mikrofali na 1 minutę. Można też upiec ciastko w piekarniku: 10 minut w 180 stopniach (tylko wtedy użyć naczynia żaroodpornego).

Mój komentarz:
Takie ciastko to idealna przekąska w 3. fazie diety, jednak można je zrobić w wersji śniadaniowej: na etapie robienia ciasta dodać 1/4 szklanki płatków owsianych (można zmielić) i trochę więcej wody, żeby ciastko nie było zbyt suche oraz podawać oczywiście z owocami, np. śliwki czy borówka amerykańska będą idealnie pasować.

Poza dietą można podawać z łyżką jogurtu greckiego, posypany orzechami włoskimi. Dodatek owoców zawsze mile widziany.