
Ciastko kokosowe z kubeczka
Eksplozja smaku kokosa! Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto pieczone w kubeczku (tzw. mug cake). Być może trudno uwierzyć, ale jest zdrowe i podkręca metabolizm.
Zobacz także: ciastko kokosowo-czekoladowe z kubeczka
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Jako przekąska lub śniadanie. Składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajo w temperaturze pokojowej,
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 3 łyżki mleka kokosowego z kartonu (lub wody),
- 1,5 łyżki ksylitolu,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- opcjonalnie: wiórki lub płatki kokosowe do posypania,
- jeśli ciastko ma być na śniadanie: szklanka owoców 3. fazy, np. borówki amerykańskiej.
- Mąkę kokosową dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do 2 naczynek do zapiekania lub słoiczków i piec przez 20-30 w temperaturze 180 stopni lub mikrofalować przez 2 minuty na najwyższej mocy (sprawdzić po 1,5 minuty).
Mój komentarz:
Przepis ten zajął jedno z miejsc w konkursie H. Pomroy na najlepsze danie diety przyspieszającej metabolizm. Smakuje mocno kokosowo i ma strukturę niemal jak tradycyjne ciasto (tylko trzeba uważać, żeby go nie przepiec, aby nie było zbyt suche).
Można podwoić lub potroić porcję i upiec w silikonowych foremkach na muffiny (wtedy wyjdą 4 lub 6 porcji).
Jeśli upieczemy ciastko w słoiczku, do którego mamy nakrętkę – mamy gotową przekąskę do zabrania ze sobą z domu.
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.


2 komentarze
Marlene Dittrich
wolalabym miec podane w gramach bo czubata lyzka czubatej lyzce nie rowna 🙂 A ciasto powinno miec konsystencje stala? czy plynna?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie ma aż takiego znaczenia, czy łyżka jest mniej czy bardziej czubata. Chodzi o ciasto surowe czy upieczone? Upieczone ma konsystencję stałą, surowe półpłynną.