
Pudding dyniowy
Pudding śniadaniowy na bazie mleczka kokosowego, pure z dyni i nasion chia – brzmi jak najzdrowsze śniadanie świata i takie faktycznie jest 👍 Na pewno posmakuje amatorom smaku kokosa i dyni.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie.
- 1,5 szklanki puree z dyni,
- puszka mleczka kokosowego 400 ml bez konserwantów (przykłady),
- 2 czubate łyżki chia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki ksylitolu (lub więcej do smaku),
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie: cynamon do posypania.
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. Przełóż do 3 naczynek i odstaw do lodówki do stężenia – wystarczy ok. 20 minut. Można też jeść od razu, nie czekając na stężenie – od samego początku pudding jest dość gęsty.
3. Podawać schłodzony, można posypać cynamonem lub mieszanką przypraw do dyni.
Mój komentarz:
To przepis pochodzący ze strony H. Pomroy. Moim zdaniem smakuje super, jednak trzeba lubić smak mleczka kokosowego i dyni oraz cynamonu (z tego ostatniego można zrezygnować, choć często akurat do dyni często dodaje się przyprawy korzenne, bo bardzo dobrze się z nią komponują).
Do takiego śniadania trzeba jeszcze dodać ziarna i ewentualnie owoc – można, ale nie trzeba, bo rolę owocu może pełnić dynia. Jeśli dodajecie owoc, to pudding można zjeść w towarzystwie grzanki z kromki chleba żytniego z ułożoną na wierchu grillowaną brzoskwinią lub borówką amerykańską lekko podgrzaną, żeby puściała sok i stworzyła rodzaj sosu. To tylko propozycje – kombinujcie po swojemu 🙂

