Schab 5-minutowy
Zdrowa domowa wędlina lub mięso na obiad. Danie jest tak proste, że w zasadzie robi się samo, a dzięki oryginalnej technice przygotowania jest soczyste, kruche i aromatyczne.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3. Szczególnie przydatne w fazie 2. Porcja na danie główne 120 g, na przekąskę 60 g.
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 2 l wody,
- 1/3 szklanki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 4 obrane ząbki czosnku,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka ziarenek kolendry,
- 3 goździki,
- opcjonalnie: 1,5 łyżki musztardy ziarnistej, łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku.
- Schab umyć, wykroić tłuste części.
- Do zimnej wody włożyć schab i wszystkie pozostałe składniki (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować.
- Od momenty zawrzenia gotować 5 minut na średnim lub małym ogniu.
- Po 5 minutach wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak do następnego dnia. Nie trzeba chować do lodówki.
- Następnego dnia znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia – w tym momencie schab jest gotowy.
Mój komentarz:
Przepis tradycyjnie podsunęła czytelniczka bloga Kasia w naszej facebookowej grupie. Kiedyś słyszałam już o tym przepisie, ale nie miałam okazji wypróbować. Jeśli nasuwa się Wam pytanie, czy tak przygotowany schab nie jest surowy, weźcie pod uwagę, że oprócz dwóch sesji 5-minutowego wrzenia, każdorazowo marynata z mięsem jest podgrzewana i studzona, co sprawia, że tak naprawdę jest to schab powoli gotowany. Taka metoda powoduje, że mięso jest soczyste, kruche i dogłębnie przesiąknięte przyjemnym aromatem przypraw. My nawet nie zdążyliśmy wykorzystać tego schabu na kanapki, bo zjedliśmy je na obiad z sosem pieczarkowym, kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Cała rodzina była zachwycona tym daniem, co ma miejsce stosunkowo rzadko, bo przy dwójce dzieci niestety często zdarza się coś któremuś nie podpasuje.
Propozycje podania schabu:
Faza 1. Na obiad z musztardą, kaszą gryczaną i surówką z pomidorów. Składnik sałatki, np. z makaronem orkiszowym, ogórkiem, pomidorem i czerwoną cebulą.
Faza 2. Jako przekąska z musztardą, chrzanem lub sosem paprykowym. Na obiad z pieczarkami podduszonymi bez tłuszczu, zieloną fasolką szparagową i ogórkiem kiszonym.
Faza 3. Na obiad z pieczarkami podsmażonymi na dozwolonym oleju i sałatą z sosem winegret. Jako składnik sałatki z miksem sałat, pomidorem, rzodkiewką i sosem na bazie oliwy z oliwek. Lub sosem tatarskim z domowego majonezu z wkrojonym kiszonym ogórkiem i cebulką.