Zielony humus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką

Wersja humusu z zielonymi liśćmi (szpinak, kolendra, natka) sprawia, że jest on jeszcze zdrowszy i jeszcze lepiej podkręca metabolizm – po prostu przekąska idealna!

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Na przekąskę lub posiłek główny. 

Składniki:

  • puszka cieciorki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej,
  • 3-4 duże łyżki pasty sezamowej tahini,
  • 3-4 łyżki oliwy + 1 łyżka do polania gotowego humusu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 duże garści młodego szpinaku,
  • duża garść kolendry,
  • garść pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • trochę soli do smaku.
  1. W misce umieścić tahini, oliwę, sok z cytryny, kolendrę, pietruszkę, posiekany czosnek i zmiksować przy pomocy blendera.
  2. Szpinak przelać wrzątkiem, następnie lodowatą wodą i odcisnąć. Dodać do pasty i dokładnie zmiksować.
  3. Na końcu dodać ciecierzycę i dokładnie zmikosować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej tahini/wody/soku z cytryny. Dosolić do smaku.
  4. Humus najlepszy jest po kilku godzinach od zrobienia.

Mój komentarz:
Przyznacie, że kolor tego humusu robi wrażenie? Jest kremowy, ale też przyjemnie ziołowy, lekko kwaskowaty i lekko słodki. Na pewno warto spróbować tej wersji. Pamiętajcie, żeby zjeść go z warzywami, świetnie będzie pasować marchew, ogórek, seler naciowy, surowa cukinia. Do śniadania lub kolacji można zjeść z kromką chleba np. żytniego.

Przepis zaczerpnęłam z bloga Zielony Środek.