
Humus
Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Na posiłek główny lub przekaskę.
Porcja na jeden posiłek dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej – to 2 łyżki hummusu . Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Z tego przepisu wyjdzie kilka porcji.
Tahini, czyli pastę z sezamu (coś jakby esencja chałwy, tyle że niesłodka) można kupić w miejscach wymienionych powyżej lub zrobić samodzielnie – sezam uprażyć na patelni, a następnie zmiksować. Ziarna sezamu w torebkach można kupić np. w Tesco.
Składniki:
- puszka cieciorki (lub 250 gram ugotowanej samodzielnie)
- 4-5 łyżek pasty tahini
- sok z połowy cytryny lub limonki
- ząbek czosnku
- odrobina soli do smaku
- kilka łyżek wody
Zmiksować cieciorkę dodając pozostałe składniki, dolewać tyle przegotowanej zimnej wody, aby uzyskać konsystencję pasty łatwej do rozsmarowania.
Na śniadanie (lub inny posiłek główny):
- z kromką chleba esseńskiego i warzywami (pomidorem, ogórkiem)
Jako przekąska:
- z samymi warzywami – idealnie pasuje seler naciowy, pomidor, ogórek
Wariant: cieciorkę można zastąpić białą fasolą. Smak jest bardzo podobny, z wyglądu humus będzie jaśniejszy i rzadszy (fasola zawiera więcej wody niż ciecierzyca).
Gdzie tanio kupić pastę tahini? Koszt małego słoiczka słoiczka pasty tahini w ekosklepie wynosi 15-17 zł. Taniej wychodzi duży słoik 800 gram polskiej firmy Ekogram Zielonki (dostępny np. na Allegro).
Mój komentarz:
Humus to dla mnie jak na razie hit diety przyspieszającej metabolizm. Rewelacyjnie smakuje zarówno na chlebie esseńskim, jak i z samymi warzywami. Trudno uwierzyć, że jego jedzenie pomaga zrzucać kilogramy, co jest efektem myślenia schematami – jeśli coś jest pyszne, kremowe, tłuste, to nie może być dozwolone na diecie. Humus na szczęście jest.


42 komentarze
Agnieszka
Polecam jeszcze z cukinia pokrojoną w słupki. A podstawowy smak można zmienić np. przez dodanie harrisy, takiej ostrej przyprawy lub np. bazylii, wtedy hummus jest radośnie zielony jak pesto 🙂 Ech… Właśnie zakonczylam na drugie śniadanie cały zapasik, który miałam na trzecią fazę… Kolejny hummus juz za cztery dni 🙂 😉
adkka
Polecam tahini zrobić samemu. Prazymy sezam na patelni na złoty kolor w malakser czy co tam mamy 10 min i gotowe. Opcjonalnie można dać kilka łyżek oleju. U mnie sezamowy
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Zrobić samemu to zawsze dobra opcja, ja jednak prowadzę ciągły wyścig z czasem, więc łatwiej mi kupić.
ida
Aga jadłaś z surową cukinią?
Ja też uwielbiam hummus;) ja swój czasem posypywałam chili. Mniam! I z papryczką świetnie się komponuje.
Agnieszka
Tak, z surową. Według mnie pasuje nawet lepiej niż ogórek, taka bardziej zwarta jest.
Aminta
Właśnie zrobiłam swój pierwszy w życiu hummus. Rany to jest pyszne! Najlepsze z gotowaną fasolka szparagową 🙂
SzybkaPrzemiana.pl
Ja już bez humusu nie wyobrażam sobie życia, właśnie tacham na wakacje puszki cieciorki i pudełko tahini 🙂
Monika
Witam, jestem tutaj nowa i mam pytanie czy do domowego hummusu można dodać oleju z orzechów włoskich zamiast oleju sezamowego?? nigdzie go u siebie nie znalazłam .. ;/
SzybkaPrzemiana.pl
Tahini to nie jest olej sezamowy, tylko pasta sezamowa, jest dostępna w ekosklepach lub na stoiskach z żywnością świata. Możesz spróbować z innym olejem, ale humus klasyczny jest zawsze z tahini 🙂
Isabela
Pastę tahini można zrobić z dowolnym olejem roślinnym. Jak nie mam oleju sezamowego, to robię z olejem z pestek winogron i wierz mi, pasta jest bardzo dobra. Dodam jeszcze, że nigdy nie kupuję tahini ani hymmusu w sklepie, zawsze robię sobie sama. No, i ciecierzycy też nie kupuję nigdy w puszcze.
Isabela.
Monika
Dziękuję za odpowiedzi, chodziło mi właśnie o to czy można dodać innego oleju do tahini bo robiłam sama, i już wiem że można. Zrobiłam też hummus ;/ niestety nie specjalnie przypadł mi do gustu ;(
Dorota
Zauważyłam, że im dłużej prażę ziarna sezamu do tahini tym bardziej gorzki smak ma humus. Ostatnio dałam mniej czosnku a dosypałam papryki i wyszło niezłe 🙂 ale też nie jest to jakimś mega hitem dla mnie. Zapewne dlatego, że najpewniej najsmaczniejszy byłby z kromką normalnego chleba a nie z kromką słodkawego chleba esseńskiego 🙂
SzybkaPrzemiana.pl
Z prażeniem sezamu nie doradzę, bo kupuję pastę tahini (ostatnio polskiego producenta Ekogram Zielonki). Humus nie powinien mieć gorzkiego smaku.
Co do chleba – połączenie chleba esseńskiego z humusem, to dla mnie hit diety 🙂
Isabela
Monika,
spróbuj dodać szczyptę kminu rzymskiego. Poprawia smak hummusu znakomicie. No i na pewno nie nadaje się do naszego chleba, tylko np. do białej (zakazanej dla nas, niestety) bagietki.
Ale z warzywami (pomidory, ogórki gruntowe, papryka, seler naciowy, pieczone bataty, szpinak, rzodkiewka, marchewka) smakuje również wybornie. Z tym, że niekoniecznie każdemu. Ja jem hummus wiele, wiele lat i wierz mi, że nawet do naleśników go dodawałam.
Nie zniechęcaj się Monika i spróbuj zrobić raz jeszcze 🙂
Pozdrawiam, Isabela.
Ewa7
Można jakieś naleśniki? Próbowałam robić, ale nic nie wyszło. Ma pani przepis?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
W 3. fazie można zrobić naleśniki z mąki migałowej:
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki migdałowej
– 2 jajka
– 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
– 1 łyżeczka ksylitolu
– szczypta soli
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski.
W osobnym naczyniu ubij jajka, dodaj mleko i olej. Opcjonalnie dodaj słodzik.
Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Podawaj z owocami 3. fazy. Najlepsze zaraz po usmażeniu.
Marta-Sara
Witam,
humus najlepszy jest z warzywami, a bez chleba 🙂
Na pewno na smak duży wpływ ma długość prażenia sezamu (jak robiłam tahini, to od drugiego razu po prostu nie prażyłam wcale), a poza tym olej, jeśli go dodajecie do tahini – idealny dla smaku byłby sezamowy – i tu też może być z prażonego lub nieprażonego ziarna.
Wg mnie humus z firmy House o f Orient – jest niejadalny… więc widzę, że można go zepsuć. Na opakowaniu jest napisane, że bez żadnych dodatków, a ja wyczuwam jakąś przyprawę i po prostu staje mi w gardle 🙁 kupiłam sobie na wyjazd, ale nie był to widać najlepszy pomysł. Wracam do domowego 🙂
Ania
Jak długo dowowy humus może wytrzymać trzymając go w lodówce?
Dorota
Podobno kilka dni, ale ja humus zamrażam, bo nie wytrzymuje mi w lodówce do następnej fazy 3. Pozdrawiam
quinia
Jestem ciekawa jak smakuje , z chęcią spróbuję.
Julita Dziedzic
Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy, pychota. Miałam prażoną cieciokrę i dodałam ugotowane czerwoną ciecierzycę oraz przyprawy i czosnek, jeden ząbek. Trochę soli i pieprzu .
Ewa - SzybkaPrzemiana
Zgadzam się, jest pyszny.
Dana
Proszę podpowiedzieć mi w której fazie można zjeść wafle ryżowe z brązowego ryżu.
SzybkaPrzemiana.pl
Ryż brązowy – faza 1.
hotaru85
Witam, mam pytanko 🙂 Czy „hummus bez tłuszczu” czyli w zasadzie pasta z ciecierzycy jest dozwolona w 1 fazie? Nie mam pomysłu na kolacje i zastanawiam się, czy warzywa pokrojone w słupki + pasta (czyli warzywa + proteiny) byłyby ok. Dopiero pierwszy tydzień za mną, dużo się uczę i mam jeszcze mnóstwo wątpliwości 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, w 1. fazie można zjeść pół szklanki strączkowych jako białko (nie jemy już wtedy mięsa, ryby czy jaj). Tylko trzeba do takiej pasty z warzywami dodać szklankę ziaren.
hotaru85
Czy ziarna na kolację nie są w 1 fazie opcjonalne? Zrozumiałam, że obowiązkowe są tylko na śniadanie i obiad.
Ewa - SzybkaPrzemiana
W 1. fazie są obowiązkowe na śniadanie, obiad, kolację.
W 3. fazie obowiązkowe na śniadanie, na obiad nie jemy ziaren i na kolację opcjonalnie.
Monika
Hej, a czy można mrozić hummus?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, ja mrożę 🙂
Monika
Dzięki, właśnie mi się wydawało, że gdzieś było napisane, że można, ale nie mogłam znaleźć 🙂
swistunka
Czy jest na rynku humus gotowy,który by Pani polecała?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Musiałby nie zawierać niepożądanych dodatków, co zdarza się rzadko, jednak prawda jest taka, że najsmaczniejszy jest humus świeży. Dlatego najlepiej kupić w jakimś punkcie gastronomicznym z kuchnią arabską czy kebabami, w Warszawie polecam Amrit Kebab i Kebab Kings. W tego typu miejscach humus robiony jest wg tradycyjnych receptur i można jeść bez obaw.
Sylwia Fudala
Zrobilam dzis po raz pierwszy zgodnie z przepisem i wydaje sie byc gorzki. Czy to normalne?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie powinien być gorzki, może za dużo tahini lub zbyt gorzkie tahini? Powinno być jasne, czasem zdarza się ciemne i ono jest dość gorzkie.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: