Dżem z rabarbaru – bez cukru, z ksylitolem
Dżem z rabarbaru słodzony ksylitolem to samo dobro. Kwaskowaty, a jednocześnie słodki, a dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem – korzystny dla zdrowia. Świetny dodatek do dań na diecie, ale także poza dietą, np. do naleśników, kanapek na słodko czy deserów.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru (1,3 kg licząc z liśćmi),
- 2 szklanki ksylitolu (lub do smaku – mniej lub więcej wg indywidualnych preferencji).
- Rabarbar pokroić na grube plastry (nie trzeba go obierać).
- Przełożyć do garnka z grubym dnem, wymieszać z ksylitolem, podgrzać mieszając do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień.
- Gotować jeszcze 30 minut, do momentu, gdy rabarbar rozpadnie się, ale wciąż będą w nim jego małe kawałeczki. (Co prawda w niektórych przepisach na dżem, gotuje się owoce do najmniej godzinę, do momentu gdy powstanie bezkształtna pulpa, ale moim zdaniem to masakrowanie owoców. Oczywiście, jeśli ktoś woli, może gotować dłużej.
- Przechowywanie: w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni lub wekować jak tradycyjne przetwory (przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, przykryć grubszym ręcznikiem i odstawić do wystudzenia).
Warianty
Dżem robiony z samego rabarbaru jest pyszny, ale można go wzbogacić o dodatki smakowe – do wyboru:
- skórka otarta z 2 pomarańczy (wcześniej wyparzonych i wyszczotkowanych),
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka startego imbiru.
Mój komentarz:
Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm rabarbar jest traktowany jako warzywo, można go więc jeść bez ograniczeń ilościowych. Jest dozwolony w 2. i 3. fazie, ale nie oszukujmy się – szczególną atrakcją będzie w fazie 2., gdy nie je się owoców, może stanowić ich świetny zastępnik. Można go jadać jako dodatek do omletu z białek, do makaronu konjac lub jako deser, gdy mamy chętkę na coś słodkiego. Można również wykorzystać taki dżem do pieczonego mięsa, np. indyka, analogicznie jak jada się żurawinę.