Powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem
To niesamowite, jak szybko można wyczarować zdrowe powidła śliwkowe, bez dodatku cukru – idealny dodatek do dań czy po prostu jako smarowidło na kanapki. Mało tego – smak takich powideł można podrasować dodając cynamon lub – uwaga czekoholicy! – kakao, co pozwoli uzyskać zdrowy „czekodżem”.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jedna porcja = 2 łyżeczki powideł (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej).
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 150 g ksylitolu (można dodać go mniej, jeśli śliwki są słodkie).
Warianty:
- 1 łyżeczka cynamonu, jeśli chcemy uzyskać powidła korzenne,
- 2 czubate łyżki kakao, jeśli chcemy uzyskać „czekodżem”.
- Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka z grubym dnem (można na początku podlać odrobiną wody). Jeśli pestki ciężko jest usunąć ze śliwek, można je gotować z pestkami, przekrojone na pół i wyłowić dopiero wtedy, gdy owoce zmiękną.
- Gotować na średnim lub małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje z nich woda, dość często mieszając (im powidła stają się gęstsze, tym częściej trzeba mieszać). U mnie trwało to ok. 40 minut. Tradycyjnie powidła gotuje się wiele godzin, aż powstanie jednolita masa, ale moim zdaniem tak długie maltretowanie śliwek nie jest potrzebne – wystarczy poczekać do momentu, aż się rozpadną (małe kawałeczki owoców są wg mnie OK).
- Gotowe powidła posłodzić ksylitolem do smaku. Można najpierw spróbować, bo czasem same śliwki są tak słodkie, że nie wymagają dosładzania. Opcjonalnie można dodać cynamon lub kakao (patrz wariant powyżej).
- Przechowywanie: w lodówce w zamkniętym pojemniku do tygodnia lub wekować jak tradycyjne przetwory (przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, przykryć grubszym ręcznikiem i odstawić do wystudzenia).
Mój komentarz:
Gotowe dżemy i powidła dostępne w sklepach zniechęcają swoim składem – zawierają po prostu mnóstwo cukru. Dlatego zrobienie domowych powideł to świetna opcja!
Będą idealne na Diecie Przyspieszającej Metabolizm (nie zastępują owoców w posiłku 3. fazy: do dania z 2 łyżeczkami powideł normalnie dodajemy owoc), ale także jako dodatek do posiłków dla całej rodziny: na kanapki, do owsianki, jogurtu naturalnego, twarożku, naleśników, gofrów itd. Bardzo polecam, takie domowe zdrowe przetwory świetnie wzbogacają i urozmaicają codzienne posiłki.
2 komentarze
Dana
Witam,
odkryłam przez przypadek Pani stronę bo miałam ochotę na coś słodkiegoi sciągnęłam ebooka. I zaraz zrobiłam pierwszy przepis z listy bo akurat miałam wszystkie produkty. Niestety zupełnie
nieudany wypiek. Tzw.ciasto bylo kompletnie płynne z podanych proporcji. No I prawdopobnie dlatego po upieczeniu był zakalec. Nie wiem co źle zrobiłam. Mam nadzieję że inne przepisy będą bardziej udane.
Pozdrawiam
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
O jaki przepis chodzi – borówkę zapiekaną w cieście? Ona faktycznie wychodzi taka wilgotna, więc może niekoniecznie jest to zakalec tylko specyfika wypieków na mące owsianej.
Z ciast bardziej podobnych do tradycyjnych polecam np. migdałowy torcik z Majorki lub ciasto orzechowe z polewą czekoladową.