Metaboliczny Montignac – przepisy, jadłospis
Poprzednim razem opowiedziałam o zasadach nowej diety Metaboliczny Montignac, a tym razem zaproponuję trochę przepisów i jadłospis tygodniowy.
Przy okazji dziękuję bardzo za Wasz odzew na nową dietę i wiele miłych wiadomości – wszystko wskazuje na to, że Montignac w metabolicznym wydaniu będzie hitem. Dlatego też pracuję już nad płatną wersją jadłospisu z różnymi praktycznymi dodatkami.
➡ Pakiet Metaboliczny Montignac już w sprzedaży ⬅
Można powiedzieć, że przepisami nowej diety mogę sypać jak z rękawa, bo mam ogrom materiałów, jak i doświadczeń własnych. Co prawda wycofanie nabiału ciut skomplikowało sprawę (klasyczny Montignac wykorzystuje go w przepisach), jednak i bez niego mamy do wyboru mnóstwo świetnych przepisów!
Przedstawiam w pierwszej kolejności przepisy inspirowane książką „Karuzela smaków” Anny Poloczek, która swego czasu prowadziła popularne forum montignakowe. Nie wszystkie przepisy wykorzystuję jadłospisie – zamieszczam ich ciut więcej.
Zamieszczam też informacje, jak wykorzystać te nowe przepisy na Diecie Przyspieszającej Metabolizm.
W proponowanym jadłospisie wykorzystuję też przepisy z bloga – zdecydowaną większość można spokojnie wpleść w Metabolicznego Montignaca.
Zwróćcie też uwagę, że wiele tradycyjnych przepisów można dopasować do Montignaca – usuwając z nich tłuszcz (np. zupa fasolowa) lub węglowodany (np. gołąbki).
Metaboliczny Montignac – przepisy
Zupa fasolowa
Zupa pomidorowa z cukinią
Kurczak w sosie grzybowym
Gołąbki
Kotleciki mięsno – warzywne
Szaszłyki drobiowe
Ryba z warzywami
Papryka faszerowana
Jaja faszerowane pastą tuńczykową
Frittata z warzywami
Ratatouille
Omlet z pieczarkami
Sos ziołowy do ryb i mięs
Pasta z zielonego groszku
Chleb pita
Zupa fasolowa
Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)
- 1/2 szklanki fasoli czerwonej (suchej)
- 1/2 szklanki fasoli białej (suchej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 średniej cukinii
- 1 por (tylko biała część)
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
- sól
- pieprz
- majeranek
- Dzień przed gotowaniem zupy fasolę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy dokładnie, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Pora kroimy na krążki.
- Do miękkiej fasoli dodajemy przyprawy, skórkę z limonki, rozgnieciony czosnek i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 2-3 minuty, aż koncentrat dobrze się rozpuści. Do zupy dodajemy warzywa: paprykę, cukinię i pora.
- Doprowadzamy zupę do wrzenia, ale nie gotujemy zbyt długo, bo warzywa mają pozostać chrupiące i dobrze wyczuwalne w zupie.
- Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa pomidorowa z cukinią
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów lub taka sama ilość pomidorów z puszki
- 1 duża cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- Pomidory nacinamy (tylko skórkę), wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach przelewamy pomidory bardzo zimną woda i ściągamy skórkę. Pomidory miksujemy blenderem.
- Czosnek siekamy na drobne kawałeczki. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w julienne (cieniutkie słupki). Pomidory przekładamy do garnka.
- Dolewamy około 2 szklanek wody, oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i posiekaną drobno bazylię. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.
- Do zupy dodajemy cukinię i na małym ogniu gotujemy do czasu, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kurczak w sosie grzybowym
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 2 filety z piersi kurczaka
- 20 dag świeżych grzybów (dowolnych)
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
MARYNATA:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, curry, granulowanego czosnku, soli
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Filety kroimy w paski, zalewamy marynatą. Grzyby dokładnie czyścimy. Mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łyżkę marynaty rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy grzyby, chwilę obsmażamy i zalewamy szklanką wody. Dusimy grzyby do miękkości.
- Gdy sos, w którym dusiły się grzyby, zredukuje się, dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy czając do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią kurczaka wraz z marynatą.
- Smażymy na dużym ogniu aż kurczak będzie ładnie zrumieniony.
- Na talerz wykładamy sos grzybowy i kurczaka. Dekorujemy zieloną pietruszką.
Gołąbki
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 1 duża kapusta pekińska
- 40 dag mięsa drobiowego
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 mały przecier pomidorowy (80 ml)
- 200 ml śmietanki kokosowej (lub gęstej części mleczka kokosowego)
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
- Mięso kroimy w dużą kostkę, wkładamy do większego garnka. Do mięsa dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę i pieczarki. Wszystko podsmażamy do zrumienienia, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę żeby płyn odparował.
- W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty (od strony głąba) odcinamy plaster około 2-3 cm, aby łatwo było rozdzielić liście. Rozdzielamy liście. Do gotującej się wody wkładamy po 3 – 4 liście na 2 — 3 minuty. Liście kapusty dobrze odsączamy na sicie.
- Mięso, pieczarki i cebulę mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Liście kapusty rozkładamy na desce. Delikatnie ścinamy z liścia białe zgrubienie, aby łatwiej można było zawinąć gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, przykrywamy pokrywką i zapiekamy przez godzinę w piekarniku.
- Przecier pomidorowy mieszamy dokładnie ze śmietanką i czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Wlewamy sos do naczynia z gołąbkami pod koniec pieczenia i zapiekamy – już bez przykrycia – przez ok. 15 minut.
Kotleciki mięsno-warzywne
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 30 dag mielonego mięsa
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki ugotowanego posiekanego kalafiora
- 1/2 szklanki ugotowanego posiekanego brokuła
- 1 jajo
- pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- olej roślinny do smażenia
- Kalafior i brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzany i studzimy.
- Wystudzone warzywa siekamy na drobne kawałki.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Do mielonego mięsa dodajemy paprykę, kalafior i brokuła. Dodajemy przyprawy i jajko. Masę dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie kotleciki.
- Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki do zrumienienia, z obu stron.
Szaszłyki drobiowe
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mała cukinia
- kilka małych pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sosu tamari (dowolnie)
- sól
- pieprz
- Oliwę, roztarty ząbek czosnku, słodką paprykę, sól, pieprz i tamari mieszamy.
- Kurczaka kroimy na dużą kostkę. Do mieszanki przypraw wkładamy mięso.
- Papryki i cukinię kroimy na dużą kostkę. Na drewniane szpikulce nabijamy na przemian warzywa, mięso i pieczarki.
- Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż mięso i brzegi papryki będą zrumienione.
Ryba z warzywami
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 3 filety rybne dowolne
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 por (tylko biała część)
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (można zastąpić innymi świeżymi ziołami)
- oliwa
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- dowolne przyprawy
- Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona.
- Paprykę i marchewkę kroimy w paski.
- Por i cukinię w plasterki.
- Pokrojone warzywa układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Warzywa przyprawiamy. Na warzywach układamy rybę, doprawiamy do smaku. Rybę skrapiamy oliwą i układamy na wierzchu gałązki świeżych ziół. Folię szczelnie zawijamy.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie można otworzyć folię i jeszcze przez 5 minut zapiekać rybę pod górną grzałką, aż się zrumieni, ale nie jest to konieczne.
- Przed podaniem usuwamy gałązki ziół, które zapiekały się z rybą i posypujemy rybę świeżymi ziołami. Każdy kawałek ryby pieczemy jako oddzielną porcję.
Papryka faszerowana
Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)
- 4 duże papryki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 i 1/2 szklanki ryżu
- 2 —3 grzyby (można użyć pieczarek, grzybów leśnych albo chińskich grzybów mun)
- 2 – 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 1/2 czerwonej papryczki chili odrobina oliwy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- Ryż gotujemy na pół twardo, odcedzamy.
- Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy gniazda nasienne.
- Z papryczki chili usuwamy nasiona i papryczkę bardzo drobno siekamy.
- Dymkę ze szczypiorkiem i namoczone grzyby siekamy i dusimy na odrobinie oliwy, całość łączymy z ryżem, papryczką i odsączoną rybą.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napełniamy papryki.
- Wkładamy na kilka minut do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej, żeby farsz był ciepły.
Jajka faszerowane pastą tuńczykowa
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
- sól
- pieprz
- Jajka gotujemy na twardo, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne jajka obieramy ze skorupek.
- Przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski.
- Do żółtek dodajemy tuńczyka i majonez. Miksujemy blenderem lub ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy natkę i chili. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Pastę przekładamy do szprycy. Przy użyciu końcówki w kształcie gwiazdki, wyciskamy farsz na połówki białek. Jeżeli nie posiadamy szprycy z ozdobną końcówka nakładamy farsz łyżeczką.
Frittata z warzywami
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 6 dużych jaj
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
- 8 listków świeżej bazylii
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę.
- Fasolkę tniemy na kawałki około 2 cm – krótko blanszujemy w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy plasterki cukinii, obsmażamy przez 2-3 minuty.
- Jajka lekko ubijamy w misce trzepaczką na jednolitą masę, dodajemy bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy masę jajeczną, smażymy przez chwilę, aż masa częściowo się zetnie.
- Na lekko ściętą masę rozkładamy cebulę, cukinię, paprykę i fasolkę. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Kiedy spód będzie rumiany wstawiamy patelnię (musi mieć metalową rączkę, nie plastikową) na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, do chwili aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
- Podajemy na gorąco posypaną posiekanymi listkami bazylii.
- Jeżeli nie dysponujemy patelnią, której można używać w piekarniku pod koniec smażenia przykrywamy frittatę pokrywką do chwili całkowitego ścięcia się masy jajecznej.
Ratatouille
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 2 średnie bakłażany ze skórką
- 1 młoda cukinia ze skórką
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 cebule
- 6 dojrzałych miękkich pomidorów (jeżeli nie ma ładnych soczystych pomidorów możemy użyć pomidorów w puszce)
- 3 ząbki czosnku
- olej roślinny do smażenia
- Bakłażany i cukinię kroimy w dużą kostkę (jeżeli cukinia jest bardzo dojrzała i ma dużo nasion, nasiona usuwamy). Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kawałki.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulkę i smażymy aż się będzie lekko szkląca. Do podsmażonej cebulki dodajemy pomidory, sól i pieprz. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut.
- W drugim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cały ząbek czosnku, paprykę i smażymy 5 minut. Czosnek wyrzucamy, garnek przykrywamy i dusimy 20 minut.
- Na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy bakłażany po 5 minut z każdej strony, odsączany z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni obsmażamy z dwóch stron cukinię i odsączamy ja na ręcznikiem papierowym.
- Do garnka z pomidorami dorzucamy paprykę, bakłażany i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko podgrzewamy. Można również po połączeniu wszystkich składników włożyć ratatouillę do żaroodpornego naczynia i zapiec przez 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonych mięs. Ratatouillę można kilkakrotnie odgrzewać, ale można również podawać jako zimną przystawkę.
Omlet z pieczarkami
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 3 jajka
- 4 duże pieczarki
- 200 ml śmietanki kokosowej (lub gęstej części mleczka kokosowego)
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- oliwa
- Jajka wbijamy do miski i ubijamy w całości około 10 minut. Im dłużej ubijamy jajka tym lepszy i bardziej puszysty będzie omlet.
- Do jajek dodajemy śmietankę i jeszcze ubijamy przez chwilę, aż masa będzie jednolita.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Na posmarowaną tłuszczem patelnię wylewamy omlet. Stawiamy na gaz i mieszamy delikatnie mieszamy, aż masa zacznie się ścinać. Przestajemy mieszać i wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika.
- W czasie gdy omlet się piecze kroimy pieczarki na grube plastry i podsmażamy na oliwie. Gdy omlet się zetnie całkowicie wyjmujemy patelnię z pieca. Górę omletu posypujemy szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami.
- Omlet składamy na pół i zsuwany na talerz.
- Uwaga! Pamiętajmy aby przygotowywać omlet na patelni, którą można wkładać do piekarnika.
- Jeżeli nie mamy takiej patelni to wystarczy omlet przewrócić lub przykryć na moment pokrywką do chwili, aż góra omletu się zetnie.
Sos ziołowy do ryb i mięs
Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- kilka liści świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- W moździerzu ucieramy ząbki czosnku z odrobiną soli. Gdy czosnek będzie dobrze roztarty, dodajemy bazylię, rozmaryn i lubczyk. Wszystko dokładnie na jednolita masę.
- Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą.
- Sosem polewamy mięso lub ryby bezpośrednio przed podaniem.
Zioła możemy dowolnie dobierać w zależności od upodobań smakowych. Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki lub białym octem balsamicznym.
W przypadku gdy nie posiadamy moździerza można sos przygotować za pomocą blendera.
Pasta z zielonego groszku
Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)
- 1 paczka mrożonego zielonego groszku
- 4 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Gdy będzie miękki (ale nie rozgotowany) odcedzany i wrzucamy do dużej miski. Zostawiamy 1/2 szklanki wody, w której gotował się groszek.
- Czosnek obieramy i siekamy na duże kawałki. Z bazylii obrywamy liście i rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.
- Wszystko miksujemy blenderem. Pasta nie ma mieć idealnie gładkiej konsystencji, powinny być wyczuwalne małe kawałki groszku. Jeżeli pasta jest zbyt sucha dolewamy odrobinę wody pozostawionej z gotowania groszku.
- Pastę solidnie doprawiamy solą j pieprzem do smaku. Doskonała do grzanek.
Chleb pita
Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)
- 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (np. Melvit)
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży
- Drożdże mieszamy z mąką, wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość).
- Wyrośnięte ciasto wykładamy i formujemy rulon długości około 30 cm. Rulon dzielimy na osiem części. Każdą cześć wałkujemy na placuszek o średnicy około 15 cm. Placuszki zostawiamy schowane pod lnianą ściereczką na 30 minut, aby trochę podrosły.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte placki wsadzamy do gorącego pieca na 4 do 5 minut.
- Jeżeli chcemy żeby placki po upieczeniu były miękkie, to po wyjęciu wkładamy je do foliowej torebki, albo owijamy lnianą ściereczką.
Metaboliczny Montignac – przykładowy jadłospis
UWAGA: opcjonalnie 20-30 minut przed śniadaniem węglowodanowym można zjeść do 400 g owoców i wypić świeżo wyciskany sok grejpfrutowy.
Jeśli chcemy zjeść owoce/lub wypić sok grejpfrutowy przed śniadaniem tłuszczowym – należy odczekać godzinę.
T – posiłek tłuszczowy
W – posiłek węglowodanowy
podkreślenie: przepis podany powyżej
link: przepis z bloga, zaczerpnięty z Diety Przyspieszającej Metabolizm (nie trzeba trzymać się podanych ilości, w Montignacu ilość jest dowolna – jemy do syta)
Zupy podaję jako urozmaicenie menu – można je pominąć.
Poniedziałek
Śniadanie T: omlet z pieczarkami, pomidor, sałata
Obiad W: zupa fasolowa, makaron z sosem tuńczykowym, ogórki
Kolacja T: szaszłyki drobiowe, soczewica zielona, surówka z papryki czerwonej, ogórka i cebuli z oliwą i przyprawami
Wtorek
Śniadanie T: jajka na twardo, humus (z tego przepisu lub kupiony, np. w Lidlu, Biedronce), pomidory, papryka, ogórek
Obiad W: zupa fasolowa, papryka faszerowana, ogórki kiszone
Kolacja T: szaszłyki drobiowe, soczewica zielona, kapusta kiszona z cebulą, natką, oliwą i przyprawami
Środa
Śniadanie W: kanapki z chleba żytniego z pastą z zielonego groszku, pomidory, rzodkiewki
Obiad T: kotleciki mięsno-warzywne, surówka z kapusty kiszonej i marchewki z oliwą
Kolacja T: jajka na twardo, ratatouille
Czwartek
Śniadanie W: kanapki z chleba żytniego z pastą z zielonego groszku, papryka, ogórki kiszone
Obiad T: kotleciki mięsno-warzywne, surówka z kapusty pekińskiej, pora, ogórka kiszonego i majonezu
Kolacja T: jajka na twardo, ratatouille
Piątek
Śniadanie W: ciasto marchwiowo-jabłkowe, seler naciowy lub ogórek
Obiad T: gołąbki, fasola szparagowa żółta
Kolacja T: jaja faszerowane pastą z tuńczyka, ogórek, rukola
Sobota
Śniadanie W: ciasto marchwiowo-jabłkowe, miks sałat, ogórki
Obiad T: zupa pomidorowa z cukinią, gołąbki, surówka z sałaty, ogórka, czerwonej cebuli i sosu winegret
Kolacja T: pierś kurczaka smażona na oleju, sałatka z pomidora, gotowanego kalafiora ze szczypiorkiem i z sosem z oliwy i majonezu
Niedziela
Śniadanie T: frittata z warzywami, miks sałat
Obiad W: papryka faszerowana, pomidor, fasola szparagowa zielona
Kolacja T: sałatka jarzynowa tradycyjna, podana na liściach cykorii