
Ciasto marchwiowo-jabłkowe
To ciasto ma szansę stać się hitem fazy 1. Mimo, że nie zawiera tłuszczu, jest to kompletnie niewyczuwalne – smakuje w zasadzie tak jak tradycyjne ciasto marchewkowe – przyjemnie wilgotne, aromatyczne, z korzenną nutą.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 8 porcji śniadaniowych (dlaczego tyle – wyjaśniam w komentarzu).
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000,
- szklanka ksylitolu,
- 3 jabłka,
- 2 szklanki ubitej drobno startej marchwi,
- 4 białka (jeśli nie jesteś na diecie – 3 całe jaja),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu.
- Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
- Jabłka obrać i udusić z niewielką ilością wody, aż rozpadną się na mus (dla oszczędności ścieram na tarce i prażę w mikrofalówce). Ewentualnie zmiksować blenderem. Wymieszać z ksylitolem.
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika/cynamon.
- Następnie do miski dodać jabłka, dokładnie wymieszać lub zmiksować.
- Teraz dodajemy marchew i pianę ubitą z 3 białek i mieszamy ręcznie szpatułką.
- Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (autorka przepisu piecze z termoobiegiem, ja piekłam normalnie). Piec ok. 50-60 min., do suchego patyczka.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi od czytelniczki bloga Bożeny, która pisze: „W związku z tym, że bardzo często korzystam z Twoich przepisów, porad i wiadomości, postanowiłam też dać coś od siebie. Upiekłam ciasto marchwiowo-jabłkowe, które nadaje się, moim zdaniem, na fazę pierwszą. Ciasto mi smakuje, mimo braku tłuszczu jest wilgotne Postanowiłam też spróbować różnych wersji tego ciasta. Zamiast przyprawy korzennej dodam sok z cytryny lub kilka łyżek kakao.”
Bożena wpadła na niezły pomysł – to ciasto ma szansę stać się hitem fazy 1. Mimo, że nie zawiera tłuszczu, jest to kompletnie niewyczuwalne – smakuje w zasadzie tak jak tradycyjne ciasto marchewkowe – przyjemnie wilgotne, aromatyczne, z korzenną nutą.
Jak obliczyłam wielkość porcji? Zacznijmy od mąki. Oficjalna dozwolona porcja na posiłek to 1/4 szklanki, choć w niektórych przepisach autorka podaje 1/2 szklanki. Jednak mąka jest produktem dużo bardziej przetworzonym niż np. kasza czy płatki, więc porcja 1/4 szklanki wydaje się bardziej bezpieczna, stąd podzieliłam ciasto na 8 kawałków. Sądzę, że od czasu do czasu można zjeść kawałek wielkości ćwiartki ciasta, zwłaszcza, jeśli nie najadamy się wskazanymi porcjami.
Ciasto zawiera owoce, jednak w jednym kawałku (wielkości 1/8 ciasta) znajduje się ok. 0,4 jabłka. Więc można jeszcze jakiś niewielki owoc zjeść, ale można też go sobie darować ze względu na fakt, że kolejny składnik ciasta – marchew, ma wysokie IG i może owoc w posiłku zastąpić.
Podsumowując, kawałek wielkości 1/8 ciasta to kompletnie śniadanie fazy 1., do którego można (ale nie trzeba) dorzucać owocu, a zawsze warto dodatkowo zjeść do niego jakieś warzywa, np. paprykę czy seler naciowy.


24 komentarze
Gabi Wer-Rucka
Brzmi cudownie. Na pewno wypróbuję
Ewa - SzybkaPrzemiana
Warto!
Gosia
Ciekawa propozycja dla łasuchów. Dziękuję.
Asia Jarosz
czy można jeść w 3 fazie jak zmienimy mąkę orkiszową na owsianą, i wtedy oczywiście połowa porcji?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Wtedy też trzeba by czymś zastąpić jabłka, których nie je się w 3. fazie i można dodać całe jajka.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Myślę, że może być też dynia 🙂
Kasia
Zrobiłam to ciasto i jest bardzo dobre. Jedyne co się nie zgadzało z przepisem to czas pieczenie. Piekłam niecałe pół godziny i już było gotowe. 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Czas pieczenia zależy do piekarnika, użytej blaszki (szeroka czy wąska), z termoobiegiem czy bez (ja piekę zawsze bez).
Magda
Czy to ciasto powinno być trochę zakalcowate? Czy raczej mieć puszysta konsystencję? Nie wiem czy dobrze mi się upiekło…
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, ono jest bardziej wilgotne, niż suche, ta jest urok ciast pieczonych na mąkach pełnoziarnistych.
iwa1406
zrobiłam, było pyszne. A teraz mam przejść na dietę bezglutenową. Czym zastąpić mąkę?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Może mąką gryczaną lub jaglaną?
Marta Mogielska-Jankowska
Witam a co z jajkami? Przecież w fazie1 nie wolno 🙁 Pozdrawiam.
Marta Mogielska-Jankowska
Ewa co zamiast ksylitolu??? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Erytrol lub stewia w płynie.
Ada
A domowy syrop z daktyli? Oczywiscie nie w tak duzych proporcjach jak szklanka syropu haha.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Na diecie niestety odpada – zbyt szybko podnosi poziom cukru we krwi. Poza dietą, stosowany z umiarem jest to całkiem zdrowy słodzik.
Izabela Miłosz
ciasto jest przepyszne! dla mnie hit! szkoda ze tylko na sniadanie. czy nie mozna jesc go jeszcze na jakis inny posilek? w koncu mamy 8 kawalkow do dyspozycji na 2 dni… a szkoda go komus oddawac 😉
czy ktos probowal zamrazac?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można śmiało zamrażać. Ciasto można też zjeść na obiad, a osobno do tego jakieś proteiny z warzywami.
Izabela Miłosz
Dzięki za rade!
Magda
Ile białek powinno się dodać do ciasta? Na liście składników są 4 białka a w opisie poniżej „Teraz dodajemy marchew i pianę ubitą z 3 białek”
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
W zasadzie nie ma różnicy 3 czy 4 białka, ponieważ nie liczmy w tym posiłku protein.
Maria
Ja jeszcze w temacie tych białek. Włączając to ciasto do diety Montignaca, to mam wrażenie, że będzie brakować białka jako takiego. W beztłuszczowym posiłku tak czy siak ma być porcja białka, a w tym cieście, w jednym kawałku, będzie tego białka „śladowa” ilość. Proszę o komentarz. Dziękuję
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Mąka orkiszowa pełnoziarnista zawiera 15 g białka na 100 g, a białko jaja 11 g na 100 g.
Ma nawet więcej białka niż np. fasola (ugotowana 7,1 g na 100 g), więc powinno się zbilansować, ale można oczywiście jakieś jeszcze białko do posiłku dodać.