Przepisy

Makaron z sosem tuńczykowym

To danie z gatunku ekspresowych, do zrobienia w 20 minut. Przepis znam od bardzo dawna i robię taki makaron zawsze, gdy mam mało czasu na ugotowanie obiadu.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na obiad lub kolację. Składniki na 1 porcję – można dowolnie zwielokrotnić.

Składniki na 1 porcję:

  • szklanka makaronu orkiszowego lub gryczanego,
  • 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym (waga po odsączeniu),
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, oregano, cząber,
  • zielenina do posypania: szczypiorek, natka lub bazylia.
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na kilku łyżkach wody.
  3. Dodać do cebuli czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę mieszając.
  4. Dodać do całości tuńczyka rozdrobnionego widelcem oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z pół szklanki wody.
  5. Zagotować całość, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut.
  6. Podawać z makaronem, posypany zieleniną.

Mój komentarz:
To danie z gatunku ekspresowych, do zrobienia w 20 minut. Przepis znam od bardzo dawna i robię zawsze, gdy mam mało czasu na ugotowanie obiadu. Jedyna zmiana w związku z dietą to brak oliwy do podsmażenia cebuli, co nie jest zbyt wyczuwalne, ponieważ sos pomidorowy daje namiastkę „tłustości”.

Warto dołożyć jeszcze trochę warzyw, np. surówkę z ogórków, a jeśli makaron ma być jedzony na obiad – także owoc na deser.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *