Metaboliczna rewolucja. Jadłospis dla planu C

Czas na jadłospis dla planu C diety Metaboliczna Rewolucja. To plan dla tych, którzy mają najwięcej do zrzucenia – te osoby mogą też cieszyć się największymi porcjami. Czemu? Sprawdź: Im więcej zjesz, tym więcej schudniesz. 

Zobacz także:

Jest to jadłospis niemal identyczny jak plan B, a różnica tkwi w wielkości porcji.

Tydzień podzielony jest na 2 części: od poniedziałku do środy i od czwartku do niedzieli.

W danej części tygodnia można jeść codziennie to samo (lub coś zupełnie innego – byle zgodnie z zasadami), ja jednak ten jadłospis odrobinę urozmaiciłam – dania powtarzają się, ale dzięki zmianie dodatków dni nie są identyczne. Od czwartku do niedzieli można jeść taki sam obiad i kolację (te 2 posiłki mają identyczny skład: 1 porcja protein, 2 porcje warzyw, 2 porcje zdrowych tłuszczy).

A co jeśli nie dajemy rady zjeść tak dużych porcji? Autorka diety radzi, aby w tej sytuacji zjeść tyle, ile jesteśmy w stanie. A jeśli nie macie ochoty jeść codzienne na śniadanie jaj – zamieńcie je na dowolne białko z listy diety.

Poniedziałek

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj z 120 g kabanosów Konspol z Biedronki (usmażona bez tłuszczu), 2 szkl. ugotowanych brokułów, owsianka z 1/2 szklanki płatków owsianych i jabłka

Zobacz więcej nt. kabanosów Konspol i innych wędlin bez chemii tutaj Można je zastąpić 120 g mięsa z kurczaka lub indyka (pieczonego lub ugotowanego bez tłuszczu) lub dowolnym białkiem roślinnym lub zwierzęcym z listy diety (1 porcja). 

Przekąska: 1 szklanka pokrojonego ananasa

Obiad: kotleciki z indyka z szałwią i oregano (porcja jak w przepisie), szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, 2 szklanki czerwonej papryki, 2 jabłka

Przekąska: 2 szklanki pokrojonego ananasa

Kolacja: prosta sałatka z tuńczykiem (w zalinkowanym przepisie zmienić ilość tuńczyka na 240 g), szklanka ugotowanej fasolki szparagowej żółtej, 1/2 szklanki komosy ryżowej

Wtorek

Śniadanie: 2 jaja na twardo, 120 g makreli wędzonej, 2 szklanki ogórka, szklanka ugotowanego kalafiora, owsianka z 1/2 szklanki płatków owsianych i gruszki

Przekąska: 1 pomarańcza

Obiad: kotleciki z indyka z szałwią i oregano (porcja jak w przepisie), szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, 2 szklanki ogórków kiszonych, 2 szklanki malin (mogą być mrożone)

Przekąska: 1 mango, 1 szklanka borówki amerykańskiej (może być mrożona)

Kolacja: prosta sałatka z tuńczykiem (w zalinkowanym przepisie zmienić ilość tuńczyka na 240 g), 2 szklanki tartej marchewki, 1/2 szklanki komosy ryżowej

Środa

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj z 120 g kabanosów Konspol z Biedronki (usmażona bez tłuszczu), 2 szkl. ugotowanych brokułów, owsianka z 1/2 szklanki płatków owsianych i szklanki śliwek

Zobacz więcej nt. kabanosów Konspol i innych wędlin bez chemii tutaj Można je zastąpić 120 g mięsa z kurczaka lub indyka (pieczonego lub ugotowanego bez tłuszczu) lub dowolnym białkiem roślinnym lub zwierzęcym z listy diety (1 porcja). 

Przekąska: grejpfrut

Obiad: kotleciki z indyka z szałwią i oregano (porcja jak w przepisie), szklanka ugotowanego kalafiora, 2 szklanki selera naciowego, 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)

Przekąska: grejpfrut, jabłko

Kolacja: prosta sałatka z tuńczykiem (w zalinkowanym przepisie zmienić ilość tuńczyka na 240 g), szklanka ugotowanej fasolki szparagowej żółtej, 1/2 szklanki komosy ryżowej

Czwartek

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj i 1 dużej cebuli usmażona na 2 łyżkach oleju, 120 kabanosów Konspol z Biedronki, 2 szklanki czerwonej papryki

Przekąska: 120 g tuńczyka z puszki w wodzie, 1/4 awokado

Obiad: 120 g kurczaka usmażonego na 2 łyżkach oleju, 2 szklanki sałaty, szklanka ogórka i szklanka rzodkiewki z sosem winegret na bazie 2 łyżek oleju i przypraw wg uznania

Przekąska: 120 g tuńczyka z puszki w wodzie, 1/4 awokado

Kolacja: 120 g ryby ryby usmażonej na 2 łyżkach tłuszczu, 2 szklanki ugotowanego kalafiora, 8-10 oliwek

Piątek

Śniadanie: 2 jaja na twardo, 120 g wędzonej makreli, 1/4 szklanki humusu, szklanka czerwonej papryki, szklanka rzodkiewek, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej

Przekąska: 3/4 szklanki ugotowanej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek

Obiad: 120 g kurczaka usmażonego na 2 łyżkach oleju, 2 szklanki sałaty, szklanka papryki i szklanka selera naciowego z sosem winegret na bazie 2 łyżek oleju i przypraw wg uznania

Przekąska: 3/4 szklanki ugotowanej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek

Kolacja: 120 g ryby ryby usmażonej na 2 łyżkach tłuszczu, 2 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, 8-10 oliwek

Sobota

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj i 1 dużej cebuli usmażona na 2 łyżkach oleju, 120 kabanosów Konspol z Biedronki, 2 szklanki sałaty lub miksu sałat

Przekąska: 120 makreli wędzonej, 8-10 oliwek

Obiad: kurczak w cebuli z curry (porcja jak w przepisie, w tym jedna duża cebula + smażyć na 4 łyżkach oleju), szklanka ogórków, szklanka papryki czerwonej

Przekąska: 120 makreli wędzonej, 8-10 oliwek

Kolacja: 120 g krewetek usmażonych na 2 łyżkach oleju, surówka z 2 szklanki sałaty, 2 szklanek ogórka, 2 łyżek oliwy z oliwek i przypraw wg uznania

Niedziela

Śniadanie: 2 jaja na twardo, 120 g wędzonej makreli, 1/4 szklanki humusu, 2 średnie marchewki, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej

Przekąska: 120 g kabanosów Konspol z Biedronki, 1/4 szklanki pestek słonecznika

Obiadkurczak w cebuli z curry (porcja jak w przepisie, w tym jedna duża cebula + smażyć na 4 łyżkach oleju), szklanka rzodkiewek, szklanka papryki czerwonej

Przekąska: 120 g kabanosów Konspol z Biedronki, 1/4 szklanki pestek słonecznika

Kolacja: sałatka z: 120 g łososia wędzonego, 2 szklanek sałaty, 2 szklanek ogórka, 4 łyżek oliwy z oliwek i przypraw wg uznania

W blogowym sklepie oferuję gotowe jadłospisy dla wszystkich planów – z przepisami i listą zakupów.