
Kotleciki z indyka z szałwią i oregano
Uniwersalny (pasujący do wszystkich faz) przepis na aromatyczne kotleciki o intensywnym ziołowym smaku.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3., lecz najbardziej polecane w fazie 2. Składniki na 4 porcje na danie główne lub 8 porcji przekąskowych w fazie 2.
Składniki:
- 480 g mielonego chudego indyka bez konserwantów (może być też mięso z kurczaka),
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 1 łyżeczka szałwii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki – powinno wyjść 8 sztuk (po 2 na porcję).
- Smaż na nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano.
Mój komentarz:
To przepis Haylie Pomroy , z tym że u niej nosiły nazwę domowe kiełbaski śniadaniowe. W naszej kulturze kiełbaska kojarzy się trochę inaczej, aczkolwiek kotleciki mają zwartą konsystencję i intensywny ziołowy smak. Szałwia i oregano są mocno wyczuwalne, także jeśli nie przepadacie za tymi przyprawami, zmniejszycie ich ilość lub zastąpcie innym przyprawami (np. bazylią, słodką papryką itp.) Dla mnie to zestawienie przypraw to strzał w dziesiątkę, kotleciki są bardzo aromatyczne i smakują po prostu inaczej niż podobne dania z mielonego mięsa indyka.
Przy okazji polecam patelnię TROVÄRDIG z Ikea – świetnie się na niej smaży bez tłuszczu, ma metalową rączkę dzięki czemu można w niej zapiekać piekarniku i 10 lat bezpłatnej gwarancji.


6 komentarzy
Aneta
Czy kotleciki mozna zamrozić ?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Oczywiście, bardzo dobrze się mrożą.
Koni
Czu mozna dołączyc do tego jakies warzywo np batat?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Warzywo zgodne z fazą zawsze można dołączyć.
Marta
Mniam! Wczoraj robiłam, dzisiaj jadłam – razem z sosem z pieczonej papryki i chrupiącą surówką, pycha!
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
O właśnie, zapomniałam o tym przepisie, też muszę zrobić 🙂