• Przepisy

    Śledzie w majeranku

    Bardzo dobry przepis, który znam od dawna i szczerze polecam wielbicielom śledzi, czosnku i majeranku – na pewno nie będą rozczarowani.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na przekąskę, obiad lub kolację. Jeśli ktoś lubi, mogą być też na śniadanie 😉  Składniki: 720 g filetów śledziowych matjasów, 7-8 ząbków czosnku, 2 czubate łyżki majeranku, 12 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron. Filety moczyć w zimnej wodzie przez 1,5 h zmieniając wodę 2-3 razy (albo i nie, jeśli lubisz bardziej słone śledzie). Filety odsączyć i pokroić każdy na 2-3 kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować nim filety. Następnie posypać rybę majerankiem. Układać kawałki…