Śledzie w majeranku
Bardzo dobry przepis, który znam od dawna i szczerze polecam wielbicielom śledzi, czosnku i majeranku – na pewno nie będą rozczarowani.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na przekąskę, obiad lub kolację. Jeśli ktoś lubi, mogą być też na śniadanie 😉
Składniki:
- 720 g filetów śledziowych matjasów,
- 7-8 ząbków czosnku,
- 2 czubate łyżki majeranku,
- 12 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron.
- Filety moczyć w zimnej wodzie przez 1,5 h zmieniając wodę 2-3 razy (albo i nie, jeśli lubisz bardziej słone śledzie).
- Filety odsączyć i pokroić każdy na 2-3 kawałki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować nim filety.
- Następnie posypać rybę majerankiem.
- Układać kawałki śledzia warstwami w słoiku, zalewając olejem.
- Odstawić do lodówki na 2 dni – po tym czasie będą najlepsze. Jedzone od razu też nie są złe.
Mój komentarz:
Ten przepis znam już całe wieki, wyszukałam go w magazynie „Kuchnia”, który kiedyś namiętnie czytałam. To jest coś przepysznego – kwintesencja śledzia i czosnku z nutką majeranku. Jeśli lubisz te smaki, wypróbuj koniecznie.
Jak jeść śledzie na diecie przyspieszającej metabolizm? Z kromką chleba (esseńskiego czy gryczanego) można je zjeść na śniadanie lub kolację. Jeśli mają być jedzone na przekąskę lub obiad, trzeba ruszyć głową i dodać jakieś warzywa, np. wrzucić je do surówki z kapusty pekińskiej.
4 komentarze
Ania
Ewo, a czy zamiast oleju słonecznikowego mogę dać olej z pestek winogron? Czy taka zamiana wpłynie na smak?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, jak najbardziej, dopiszę to. Chodzi o to, żeby olej miał neutralny smak.
Michał
Czy jeżeli są bez oleju można używać to danie w każdej fazie?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Niestety nie, śledzie są tylko w 3. fazie.