Wędlina bez azotanów
Produkt nie jest w diecie obowiązkowy, ale warto go wprowadzić, ponieważ jest smaczny, dozwolony we wszystkich 3 fazach i wygodny np. do zabrania ze sobą z domu jako przekąskę. Dodatkowo może nas ratować w fazie 2,. kiedy nie mamy zbyt wielkiego wyboru dozwolonych produktów. Idealny jako składnik sałatki w każdej fazie.
Wędlinę bez azotanów możemy:
1. zrobić sami :
- indyk w ziołach powoli pieczony,
- domowa wędlina z kurczaka,
- schab w papryce i majeranku,
- indyk w musztardzie pieczony na soli,
- suszone mięso z indyka,
- rolada ze schabu z suszonymi grzybami.
2. każde pieczone mięso może służyć jako przekąska proteinowa, np.:
- polędwiczka wieprzowa z jabłkami (uwaga – w fazie nr. 2 bez dodatku jabłek, przepis można wykorzystać, tylko pominąć jabłka),
- kurczak w cebuli z curry,
- filet z kurczaka pieczony w folii.
2. kupić przez internet, np. w sklepie www.e-wedlina.pl – jest tam dział „Wędliny bez środków konserwujących”, cena 27-37 zł / kg
3. kupić w ekosklepie – np. w sieci Organic Farma Zdrowia jest dostępnych kilka wędlin bez azotanów (każda wędlina ma tam przywieszoną karteczkę ze składem), w cenie ok. 50-70 zł / kg
4. można też popytać w pobliskich sklepach mięsnych o wędliny bez azotanów, przy czym pamiętać, że wiele wyrobów o nazwach: swojski, ekologiczny, wg tradycyjnej receptury itp. może azotany zawierać
Dozwolony w fazie: 1., 2. i 3.
Dziennie można zjeść: 60 g (4 plastry) jako przekąskę, 2 plastry jako dodatek do dania głównego takiego jak kanapka z chleba esseńskiego
Propozycje podania:
- w fazie 1. – jako składnik kanapki z chlebem esseńskim, np. kromka chleba + musztarda + sałata + 2 plastry wędliny + pomidor + ogórek + szczypiorek
- w fazie 2. – jako przekąska, np. 4 plastry ze ogórkiem lub papryką lub posmarowany musztardą i owinięty sałatą
- w fazie 3. – jako przekąska, np. 4 plastry posmarować hummusem i owinąć wokół selera naciowego
- w każdej fazie – jako składnik sałatki z warzywami
Zobacz także: Zdrowa wędlina bez chemii – po czym poznać, gdzie kupić?