Filet z kurczaka pieczony w folii
Danie fazy 1, 2 i 3 diety przyspieszającej metabolizm – na obiad lub na kolację.
Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska. Porcja na jeden posiłek, z łatwością można przygotować jej wielokrotność.
Składniki:
- filet z kurczaka 120 g,
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka w proszku lub inne ulubione przyprawy.
1. Pierś kurczaka natrzeć przyprawami. Można zostawić w tym stanie w lodówce na kilka godzin (niekoniecznie).
2. Położyć filet na kawałku folii, zawinąć tak jak cukierek.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
Mój komentarz:
Danie nadaje się dla każdej fazy diety przyspieszającej metabolizm, ja zrobiłam je sobie w fazie 1-szej, ale najbardziej polecam dla fazy nr 2, gdzie wybór dozwolonych produktów jest dość ograniczony. Tak przygotowany kurczak może służyć także jako przekąska (wędlina bez azotanów).
Danie jest tak proste, że zastanawiałam się, czy w ogóle zamieszczać przepis. Jednak z doświadczenia wiem, że często zapomina się właśnie o najprostszych rozwiązaniach. A prościej się już nie da. Coś tak czuję, że – ze względu na szybkość wykonania – przerzucę się na właśnie tak przygotowywanego kurczaka. Można za każdym razem dodawać inne przyprawy, żeby się nie znudził.
Zaletą pieczenia w folii jest to, że mięso – mimo braku tłuszczu! – jest aromatyczne i bardzo soczyste. Jeśli lubimy potrawy dobrze przyprawione, nie żałujmy ostrych przypraw.
13 komentarzy
Joaska
Witam! Czy w takim razie dozwolony bedzie w fazie 1 kurczak z rozna? Oczywiscie odzielony od kosci i bez skorki? Mam dostep to ekologicznych kurczakow z rozna ktore nie sa obsypywane zadna chemia.Pozdrawiam
SzybkaPrzemiana.pl
Jeśli będzie to pierś kurczaka bez skóry, to jak najbardziej można.
Eda
Czy moznaby pierś z kurczaka, oprócz soli i pieprzu, posmarować musztarda? Myśle, że byłaby wtedy bardziej soczysta-:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, oczywiście można.
Maria Dec
ja mieszam (proporcja w/g gustu) musztardę (delikatesową) z kefirem, albo jogurtem +przyprawy i tą mieszanką smaruje nie tylko pierś kurczaka, ale także całego „ptaka” od wewnątrz i zewnątrz i piekę… jest wspaniały!, mnie smakuje!
Kat
Czy takie pieczenie w folii różni się czymś od duszenia w niewielkiej ilości wody? Kiedyś, będąc na diecie, robiłam takiego kurczaka w mikrofali, wkładałam przyprawioną pierś do naczynia żaroodpornego (często dorzucałam też warzywa). 10 minut i gotowe! W porównaniu z piekarnikowym to spora oszczędność czasu i prądu.
Ale czy ten kurczak z piekarnika jest jakiś smaczniejszy, czy to w zasdzie to samo?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Podejrzewam, że może być różnica, bo to są 2 zupełnie różne obróbki termiczne.
Magdalena Białecka-Najwer
dlaczego dopuszczone jest pieczenie w folii, przecież to folia ALUminiowa?
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: