Schab z suszonymi grzybami
Kolejna smaczna przekąska – wędlina bez azotanów – dla urozmaicenia 2. fazy diety, choć można ją jeść w każdej fazie.
Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów.
Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram, czyli wystarcza na 8-16 porcji.
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 8 g suszonych grzybów,
- białko jednego jaja,
- cebula drobno posiekana,
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, kminek mielony
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
2. Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić i posiekać dość drobno.
3. Posiekane grzyby wrzucić na nieprzywierającą patelnię razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem i chwilę smażyć bez tłuszczu, mieszając. Ostawić i wystudzić.
4. Do wystudzonych grzybów z cebulą dodać białko jaja, wymieszać.
5. Schab naciąć wzdłuż i rozchylić tworząc płat. Rozbić w miarę cienko, tak, by można było potem zawinąć je jak roladę.
6. Oprószyć mięso przyprawami z obu stron, posmarować farszem i zawinąć.
7. Związać nicią kuchenną (ja użyłam zwykłej) i włożyć do rękawa do pieczenia.
8. Piec maks. 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis (z modyfikacjami) pochodzi z „Prześlij przepis. Szynka i schab” 11/2014.
Mój komentarz:
Nigdy nie ciągnęło mnie do pieczenia mięs, a tym bardziej rolad ze schabu, ale postanowiłam się przełamać dla dobra sprawy, czyli dla urozmaicenia 2. fazy diety. Warto było, bo rolada jest smaczna, farsz z grzybów ma fajny smak i z chęcią sięgnę po nią w środę, czyli już pojutrze, gdy zacznę 2. fazę.. Natomiast dziś posłużyła mi jako mięso obiadowe w fazie 1. w towarzystwie ryżu i warzyw. Polecam – zawsze to coś nowego, co pozwoli usatysfakcjonować kubki smakowe i nie popaść dietetyczną nudę.
13 komentarzy
Asia
Ja od początku diety piekę sobie mięsko- nacieram różnymi przyprawami- co tam mam pod ręką- na noc do lodówki aby się zamarynowało i do piekarnika. Pycha. Nawet chudy karczek czy szynka bo tłuszcz się i tak wytapia do brytfanki. A potem na ciepło, na zimno do chlebka pycha.
Riverina
Ja tak nadziałam właśnie pierś z indyka, miałam mało grzybów suszonych to dodałam posiekane pieczarki. Farsz jest delikatniejszy i chyba bardziej pasuje do indyka. Położyłam to na warstwie warzyw i cebuli, podlałam wodą z grzybów i piekę w naczyniu żaroodpornym. Pachnie przepysznie. Te warzywa to z myślą o obiedzie jutro.
SzybkaPrzemiana.pl
Dobry pomysł, spróbuję też z nadziewanym indykiem.
Marta-Sara
Moja mama robi bardzo dobrą faszerowana pierś indyka z pieczarkami właśnie i ze szpinakiem (niestety są też niedozwolone dodatki typu jakiś słony ser – chyba feta), ale ze szpinakiem, pieczarkami i czosnkiem (może tez z cebulą?) na pewno wyjdzie dobre
evon
Witaj Ewo, czy jest możliwe aby na sieci przytc??? W pierwszym tygodniu waga poszła w dol o 2kg ale gdy dzisiaj zobaczyłem ze te dwa kg wróciły, szczerze mówiąc załamała się. . jestem bliska zrezygnowania. Szczerze mówiąc jestem na tej diecie ciągle przejedzona, zjadając pol szklanki kaszy 120 g kurczaka dowolna ilość warzyw ( na warzywa jestem bardzo lakoma) nie mogę się dosłownie ruszać po takim posiłku. Co mi radzisz ???
SzybkaPrzemiana.pl
Evon, czy byłaś wcześniej na dietach niskokalorycznych? To może tłumaczyć przytycie w momencie, kiedy zaczęło się jeść normalnie. Radzę Ci nie rezygnować, dać szansę metabolizmowi, żeby się rozhulal.
evon
Tak byłam na różnych dietach zazwyczaj staralam się jeść warzywa w postaci różnych sałatek. Grzechy oczywiście tez mi się zdarzały, i najgorsze ze wieczorem. Dam sobie jeszcze dwa tygodnie i zobaczenia co będzie dalej, największy problem u mnie to ćwiczenia. Wolałam jeść malo ale nie ćwiczyć, taka jestem leniwa. Ok dzieki Ewo za szybka odpowiedz .
Alicja
Miała być rolada schabowa a tu zamiast schabu w pudełku ładne plastry na schabowe… Problem? Wagowo 55-60g wiec zrobilam farsz z pieczarek i cebulki, zawinelam w przyprawione sola pieprzem i majerankiem mięso i to zawinelam w quasi rulon owijajac folią aluminiową. Chyc do piekarnika i po wystygnieciu w lodowce czekały poporcjowane przekąski na 2 fazę. W pracy myśleli ze jem kanapkę z pieczarkami, a to była mini roladka schabowa 🙂
SzybkaPrzemiana.pl
Przyznam, że ja też nie jestem mistrzynią zawijania schabu…
Natalia
Witajcie – ja nie rozbiłam schabu tylko ponacinałam po długości jak książkę i powkładałam między strony grzyby z cebulą ,mam woreczki do piekarnika więc na drugi dzień po przyrządzeniu zapiekłam – super mięsko polecam:)
Iwona Klimek
Czy to aby na pewno jest 8 gram? Bo jakoś mało tych grzybów
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, tyle wystarczy.
Pingback: