Polędwiczka wieprzowa z jabłkami
Danie fazy 1. Na obiad lub na kolację (w przypadku kolacji – sama polędwiczka, bez jabłek). 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 480 g polędwiczki wieprzowej,
- 2 twarde, w miarę kwaśne jabłka – obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ósemki,
- średnia cebula, drobno posiekana,
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz, majeranek, rozmaryn.
1. Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Jeśli mamy czas, możemy odstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby się zamarynowała. Jeśli nie mamy – działamy dalej.
2. Na nieprzywierającą patelnię nalewy odrobinę wody (tak, aby zakryła dno), wrzucamy polędwiczki, obsamażamy z obu stron. Przez cały czas przygotowywania tej potrawy dolewamy niewielką ilość wody w razie gdyby wyparowała.
3. Kiedy polędwiczki będą już miękkie, zdejmujemy je z patelni i na tę samą patelnię wrzucamy jabłka i cebulę. Oprószamy je delikatnie przyprawami. Smażymy dopóki jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się.
4. Wrzucamy na patelnię z powrotem polędwiczki i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Mój komentarz:
Bolączką fazy 1. diety przyspieszającej metabolizm jest brak możliwości używania tłuszczów do smażenia, duszenia, itp. Dlatego używa się sosów z warzyw i bulionów, a w tym przepisie tę rolę spełniają jabłka, sprawiając, że danie nie jest suche, a dzięki tym owocom przyjemnie wilgotne. Zresztą polędwiczki wieprzowe i jabłka to klasyczne i udane połączenie.
Możemy do takiego obiadu zjeść jeszcze pół szklanki dozwolonych ziaren (np. brązowego ryżu, pęczaku) i dowolną ilość warzyw. Na deser owoc 1-fazowy.
13 komentarzy
grazka
fajny przepis, wykorzystam 🙂
ale napisałaś na obiad lub na kolację, a w 1 fazie na kolację nie ma wymienionych owoców, więc chyba tylko na obiad 🙂
Ewa/SzybkaPrzemiana.pl
Grażka, dziękuję za nieustającą czujność.
Na kolację już sama podlędwiczka, bez jabłek 🙂 Ja te polędwiczki z jednej porcji miałam przez 4 dni, 2 pierwsze z jabłkami (faza 1), 2 kolejne bez jabłek (faza 2).
grazka
taka czujna jestem a tak powoli mi spada 🙂 he he he
Anka
Ja nie potrafię rozwiązać problemu bulionu.
Nigdzie nie znalazłam przepisu na sam bulion, a występuje w mnóstwie przepisów z książki. Jak się do niego przymierzyć?
SzybkaPrzemiana.pl
Z pewnością chodzi o wywar albo z samych warzyw (włoszczyzny) lub z warzyw z piersią kurczaka. Do tego przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy. Na 2 litry wody dałbym pęczek włoszczyzny + ew. 2 piersi pojedyncze kurczaka.
Anka
A może np być mieszany np pół na pół kurczak/wołowina?
We włoszczyźnie może być marchewka? Gdzieś wyczytałam, że gotowana marchewka absolutnie, nie wiem, czy to dotyczy samej do zjedzenia, czy wywaru też?
SzybkaPrzemiana.pl
Może być kurczak z wołowiną. Wywar z marchewką moim zdaniem OK.
Przecier czy koncentrat pomidorowy bez dodatków można spokojnie znaleźć. Musztarda zawsze zawiera domieszkę cukru (oprócz dijon, ale ona jest b. ostra), ale wychodzę z założenia, że ile w końcu tej musztardy jednorazowo zużyję – jakąś minimlaną ilość i nie przejmuję się. W chudnięciu w każdym razie mi nie przeszkodziło:-)
Anka
Aha, jeszcze mam jedną wątpliwość – jeśli w przepisach jest mowa o przecierze pomidorowym albo musztardzie, to mogą to być takie ze sklepu? Bo czytam ostatnio obsesyjnie składy i zawsze jakieś paskudztwo jest dodane…
Anka
Ufff, to dobrze, bardzo dziękuję.
dorka
na pewno tej polędwicy ma być 480 g? to strasznie dużo na jeden posiłek, toż to 1/2 kg. czy nie ma tu jakiejś pomyłki?
Ewa - SzybkaPrzemiana
To 4 porcje 🙂 Jest napisane nad przepisem.
Pingback:
Pingback: