Sos żurawinowy do mięs
Sos żurawinowy z nutką pomarańczowo-imbirową tym się różni od sklepowych sosów dostępnych w słoikach, że nie składa się w połowie z cukru. W ogóle nie zawiera cukru. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Dodatek do dań. Z podanych składników wyjdą 2 szklanki sosu. Można zjeść na porcję 1/3 całości sosu lub mniej w zależności od upodobań. Składniki: 3,5 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej, szklanka wody, skórka otarta z małej pomarańczy, pół łyżeczki świeżo startego imbiru, pół szklanki ksylitolu, opcjonalnie: jeśli chcesz uzyskać klasyczny smak żurawiny, pomiń pomarańczę i imbir. Włóż żurawinę, wodę, skórkę pomarańczy i imbir do rondelka. Doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień i gotuj do momentu, aż sos…