Zupa z fasolką szparagową i koperkiem
Wegańska zupa z żółtą fasolką szparagową, batatami, mleczkiem kokosowym i białą fasolą. Aromatyczna, sycąca i pyszna.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji.
Składniki:
- duża cebula,
- 2 łyżki oleju do smażenia cebuli,
- 500 g batatów,
- 3 pomidory lub puszka krojonych,
- 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka ksylitolu,
- 1 1/2 – 1 3/4 litra wywaru z włoszczyzny,
- 500 g fasolki szparagowej,
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) o dobrym składzie (zobacz przykłady),
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki samodzielnie ugotowanej,
- pęczek posiekanego koperku.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać olej.
- Pokrojoną cebulkę wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu przez 3 – 4 minuty, aż cebula stanie się złocista.
- Pomidory pokroić w grubą kostkę, ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do cebulki razem z papryką słodką, ostrą, cynamonem oraz ksylitolem i dusić przez 2 – 3 minuty.
- Wlać wywar z włoszczyzny, przykryć garnek i gotować przez 10 minut. W tym czasie fasolkę oczyścić, pokroić na małe kawałki i dodać do zupy razem z mleczkiem kokosowym.
- Kiedy zupa ponownie się zagotuje, gotować jeszcze ok. 15 minut do momentu, aż fasolka będzie miękka.
- Na koniec dodać białą fasolę, doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z Jadłonomii, aczkolwiek dokonałam w nim kilku małych modyfikacji, a dopasować go do diety przyspieszającej metabolizm. Zupka jest przepyszna, mąż zachwycony, dzieci też, czyli pełny sukces. Zamiast fasoli można dodać np. kurczaka.
Jest to pełne danie obiadowe, trzeba tylko dodać jakiś owoc 3-fazowy na deser, można też zjeść dodatkowo jakieś warzywa z niewielką ilością zdrowego tłuszczu. Do zupy jedzonej na kolację można z kolei dodać jakieś ziarna, np. kaszę jaglaną.
3 komentarze
Marzena
Właśnie spałaszowałam na obiad dużą porcję zupy i potwierdzam, że jest „aromatyczna, sycąca i pyszna”. Ugotowałam z połowy składników tylko na ten weekend, ale następnym razem ugotuję od razu na 6 porcji i przechowam w słoikach. Polecam, jest naprawdę smaczna.
Ewa - SzybkaPrzemiana
🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Własne modyfikacje jak najbardziej mile widziane 🙂