
11 strategii, jak zachować równowagę w czasie świąt
Idą święta i w związku z tym u niektórych z nas może pojawiać się mniejszy czy większy stres związany z dużymi ilościami jedzenia, jakie tradycyjnie pojawiają się na naszych stołach.
Tak być nie powinno – stres szkodzi bardziej niż fakt spożywania świątecznych dań.
Również podejście „jedzmy tak, jakby miało nie być jutra” nie jest dobrą strategią, bo gdy minie świąteczny czas, będziemy mieć poczucie winy i pretensje do samych siebie.
Dlatego warto zachować złoty środek – cieszyć się pysznym jedzeniem, czasem z bliskimi i świąteczną atmosferą oraz jednocześnie dbać o równowagę i unikać skrajności. Pomocne mogą być tym następujące strategie.
Jedz regularnie
Dzięki temu nasze ciało będzie miało stałe dostawy energii i nie będziemy odczuwać silnego głodu. Unikniemy sytuacji, gdy pojawiamy się przy stole z „wilczym” apetytem, co często prowadzi do przeoczenia momentu, gdy już jesteśmy najedzeni i przesadzania z ilością jedzenia. Wielogodzinne głodzenie się z myślą o czekającej nas „uczcie” to zły pomysł.
Oceń zawartość stołu
Dokładnie przyjrzyj się wszystkiemu, co znajduje się na stole i następnie podejmij decyzję, czego na pewno nie będziesz jeść, czego trochę spróbujesz, a co zjesz w umiarkowanej ilości. Nie będąc „wściekle głodnym” (patrz punkt powyżej) łatwiej jest podejmować racjonalne decyzje.
Na początek nakładaj małe ilości
Przy wyborze potraw postaraj się nałożyć na talerz niewielkie porcje. Następnie spróbuj każdej z nich, delektując się smakiem i teksturą, aby zdecydować, których warto zjeść więcej, a których niekoniecznie.
Pamiętaj o metodzie dwóch kęsów – pierwsze dwa kęsy są najbardziej smakowite i satysfakcjonujące, dlatego staraj się skupić na ich smaku i ocenie atrakcyjności. Dzięki temu łatwiej będzie Ci zdecydować, czy dana potrawa jest warta dalszego spożycia, czy lepiej odpuścić.
Nie jedz tego, co masz na codzień
Nie po to są święta, żeby jeść to samo, co zwykle lub to co jest łatwo dostępne przez cały rok, np. chleb czy sklepowe wędliny. Skoncentruj się na smakołykach, które są specjalnie przygotowywane tylko na święta. To doskonała okazja, aby cieszyć się potrawami, które pojawiają się na stole tylko raz w roku jak np. barszcz z uszkami czy strucla makowa. Niech każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia!
Nie jedz tego, co Ci nie służy
Unikaj spożywania produktów, które negatywnie wpływają na Twoje zdrowie i samopoczucie. Pamiętaj, że Twój organizm zasługuje na wartościowe jedzenie, które przyniesie Ci korzyści, a nie szkody.
Nie dojadaj na siłę
Nie zmuszaj się do zjedzenia wszystkiego, co leży na talerzu. Jeśli już poczujesz sytość – zostaw resztę na talerzu. To podejście ma kilka zalet – pozwala zakończyć posiłek z lekkim uczuciem niedosytu, co sprzyja kontroli nad ilością spożywanego jedzenia oraz pomaga w odrzucaniu pokusy sięgnięcia po kolejne porcje potraw.
Oczywiście zdarza się podejście „nic nie może się zmarnować”, jednak najpierw myśl o sobie – lepiej, żeby się „zmarnowało”, niż gdybyś miał/a źle się czuć czy wręcz chorować.
Bądź asertywna/y przy stole
Praktykuj asertywne podejście do swojego sposobu jedzenia.
Pamiętaj, że masz pełne prawo decydować o tym, co i ile jesz. Wykorzystaj inteligentne odpowiedzi, które zostawiają mało miejsca na dyskusję:
– „Nie chcę już nic więcej zjeść, bo czuję się przejedzona/y”
– „Dziękuję, jeszcze mam jedzenie na talerzu.”
Nie warto ulegać presji czy przesadzać z ilością jedzenia tylko dlatego, że ktoś nas do tego namawia. Tylko Ty wiesz, czy potrzebujesz więcej jedzenia oraz też czujesz już sytość.
Zobacz także: Nigdy nie mów: „Jestem na diecie”!
Wstawaj od stołu
Zrób sobie przerwę od jedzenia. Znajdź coś, co Cię zaabsorbuje (np. ciekawa rozmowa) lub jakieś zajęcie wymagające trochę aktywności fizycznej – zabawa z dziećmi, z psem lub wyjście na spacer, by odświeżyć umysł i ciało. Ruch po posiłku sprzyja lepszemu trawieniu i ogólnemu samopoczuciu.
Warto też z góry zaplanować jakąś aktywność na czas świąt – może nawet całą rodziną? Np. dłuższy spacer, powrót na piechotę z rodzinnego obiadu itp.
Rób przerwy między posiłkami
Za każdym razem, gdy jesz, zrób przerwę między posiłkami. To ważne, żeby poczuć głód zanim zjesz kolejny posiłek. Żeby definitywnie zakończyć posiłek można stosować tricki takie jak: żucie gumy, umycie zębów, przepłukanie płynem do ust.
Nie podjadaj
Nie jedz nic między głównymi posiłkami. Po prostu zrób sobie przerwę od jedzenia i pozwól swojemu żołądkowi odpocząć. W czasie przerwy nie jedz niczego, także drobnych przekąsek, ciasteczek, owoców itd.
Wysypiaj się
Długie nocne Polaków rozmowy na pewno są kuszące, jednak sen jest czymś tak ekstremalnie ważnym i często niedocenianym, a naprawdę warto w niego zainwestować.
Brak odpowiedniej ilości snu może prowadzić do niekorzystnych zmian w organizmie, wpływając na apetyt oraz metabolizm. Osoby notorycznie niewyspane mają skłonność do utraty kontroli nad ilością i jakością spożywanego jedzenia.



