• Przepisy

    Chlebek orkiszowy z batatem

    Przepis czytelniczki. Przyjemnie słodkawy, wilgotny chlebek z dodatkiem batata.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na bochenek na 10-12 porcji. Jedna porcja na posiłek. Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000, 200 batata (to mniej więcej pół dużego lub jeden mały), 300 ml ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży (7 g), łyżeczka soli, opcjonalnie: czosnek granulowany, kminek, inne ulubione zioła do smaku, czarnuszka do posypania. Batata zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w blenderze do takiej konsystencji. Wszystkie składniki (oprócz czarnuszki) włóż do miski, wymieszaj, a następnie przez 5 minut zagniataj ciasto. Ciasto może się ciut kleić, ale nie dosypuj mąki. Małą keksówkę wyłóż papierem…