Jadłospis „Wczesna jesień” 2

Bakłażany, cukinie, pomidory, jabłka, brzoskwinie – to gwiazdy tego sezonowego menu. Dodatkowo w jadłospisie tym występuje sporo chleba (proponuję żytni ze względu na dostępność), co jak sądzę doceni wiele osób 😉 

Zobacz także: 

FAZA 1. – poniedziałek i wtorek

Śniadanie: cukinia z pomidorem na ciepło, kromka chleba żytniego*
II śniadanie: brzoskwinia
Obiad: chili con carne z dynią, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub brązowego ryżu, ogórki kiszone, jabłko (surowe lub pieczone z cynamonem)
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: zupa z pieczonych bakłażanów i papryki, pół szklanki ugotowanej soczewicy, kromka chleba żytniego

* Pomidory pełnią w tym daniu rolę owoców, więc już nie trzeba ich dodawać, ale jeśli chcemy – można jeszcze dorzucić jakiś owoc.

FAZA 2. – środa i czwarte

Śniadanie: krem z selera z krążkami cebuli, 3 kabanosy drobiowe Konspol z Biedronki, ogórki*
II śniadanie: ciasto czekoladowe z kubeczka, papryka
Obiad: filet z indyka z piekarnika, 2 szklanki ugotowanych brokułów lub fasolki szparagowej, ogórki kiszone
Podwieczorek: 2 kabanosy 3 kabanosy drobiowe Konspol z Biedronki, papryka
Kolacja: sałatka z łososiem i koperkiem, mmm

* Zupa na śniadanie to może nietypowa propozycja, ale gdy nastają chłodne poranki dobrze jest zjeść rano coś ciepłego.

FAZA 3. – piątek, sobota, niedziela

Śniadanie: owsianka „Kokosowa śliwka”
II śniadanie: sałatka z jajka na twardo, pomidora, 3 łyżek oliwy z oliwek i przypraw do smaku (sól, pieprz, bazylia itp)
Obiad: indyjska potrawka z warzywami, ugotowany kalafior, szklanka śliwek lub brzoskwinia
Podwieczorek: 1/4 szklanki pestek słonecznika, marchewki
Kolacja: gulasz z bakłażana (wersja dla fazy 3.), jajko sadzone na oleju, kromka chleba żytniego

Przycisk wydruku strony – pod paskiem reklamowym poniżej.

Zobacz także: