
Cukinia z pomidorem na ciepło
Bardzo proste danie, ale o tych najprostszych na ogół zapominamy. Poza sezonem pomidory i cukinie kosztują niemało, a teraz można je kupić świeże i w dobrej cenie, dlatego trzeba to maksymalnie wykorzystać. Polecam cukinię z pomidorem na ciepło – prosto, smacznie i zdrowo.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., jako dodatek do dań, bez ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- 2-3 małe cukinie,
- 2 duże mięsiste pomidory (poza sezonem puszka pomidorów krojonych),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii,
- sól, pieprz i ksylitol do smaku.
- Cukinie myjemy, kroimy w ćwierćplasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
- Wkładamy warzywa do rondelka i podgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka.
- Doprawiamy do smaku i podajemy.
Mój komentarz:
Takie danko to świetny dodatek do dań w fazie 1., np. do obiadu lub kolacji. Można także dostosować ten przepis do fazy 3. – obsmażyć najpierw warzywa na kilku łyżkach oleju lub do gotowej porcji dodać zdrowy tłuszcz do wyboru: oliwę z oliwek, orzechy czy awokado.

