
Indyjska potrawka z warzywami
Przepis czytelniczki bloga. Danie, które można zrobić w 2 wersjach: z kurczakiem lub z cieciorką. W obu pyszne, w orientalnym klimacie, z warzywami zatopionym w aromatycznym sosie.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację.
Składniki:
- 480 g piersi z kurczaka lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki),
- 2 małe cukinie,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona,
- 2 duże pomidory (poza sezonem puszka pomidorów całych),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie (przykłady tutaj),
- łyżka przyprawy garam masala,
- szczypta suszonego chili,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz, sól do smaku,
- opcjonalnie: świeża kolendra/szczypiorek/natka pietruszki do posypania dania.
- Cukinie pokroić w półplasterki, paprykę i obrane ze skórki pomidory w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę (może też być szeroki garnek) i wrzucić pokrojone warzywa.
- Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Kurczaka pokroić w niedużą kostkę i dodać do warzyw. Smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli stosujesz wersję z cieciorką – pomiń ten krok i przejdź do punktu 5.
- Do warzyw z kurczakiem dodać mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy, garam masala, chili, pieprz i sól do smaku.
- Przykryć patelnię i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. Jeśli używasz cieciorki zamiast kurczaka, dodaj ją 5 minut przed końcem gotowania.
- Podawać. Można posypać posiekaną zieleniną.
Mój komentarz:
Mam już na blogu kilka potrawek w tym stylu (linki do kilku z nich są wymienione pod zdjęciem dania powyżej), jednak wszystkie zawierają curry. Tym razem użyłam garam masala, która jest mieszanką kuminu, kolendry, kardamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej, goździków i cynamonu. Szczerze powiedziawszy skład curry jest podobny, jednak proporcje inne, więc i smak, i kolor są trochę inne – zawsze to jakaś odmiana. Jeśli jednak nie masz pod ręką garam masala, spokojnie możesz dodać curry – 1-2 łyżeczki wystarczą.


One Comment
Pingback: