Przepisy

Indyjska potrawka z warzywami

Przepis czytelniczki bloga. Danie, które można zrobić w 2 wersjach: z kurczakiem lub z cieciorką. W obu pyszne, w orientalnym klimacie, z warzywami zatopionym w aromatycznym sosie. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 480 g piersi z kurczaka lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki),
  • 2 małe cukinie,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 duże pomidory (poza sezonem puszka pomidorów całych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie (przykłady tutaj),
  • łyżka przyprawy garam masala,
  • szczypta suszonego chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól do smaku,
  • opcjonalnie: świeża kolendra/szczypiorek/natka pietruszki do posypania dania.
  1. Cukinie pokroić w półplasterki, paprykę i obrane ze skórki pomidory w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
  2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę (może też być szeroki garnek) i wrzucić pokrojone warzywa.
  3. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Kurczaka pokroić w niedużą kostkę i dodać do warzyw. Smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli stosujesz wersję z cieciorką – pomiń ten krok i przejdź do punktu 5.
  5. Do warzyw z kurczakiem dodać mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy, garam masala, chili, pieprz i sól do smaku.
  6. Przykryć patelnię i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. Jeśli używasz cieciorki zamiast kurczaka, dodaj ją 5 minut przed końcem gotowania.
  7. Podawać. Można posypać posiekaną zieleniną.

Mój komentarz:
Mam już na blogu kilka potrawek w tym stylu (linki do kilku z nich są wymienione pod zdjęciem dania powyżej), jednak wszystkie zawierają curry. Tym razem użyłam garam masala, która jest mieszanką kuminu, kolendry, kardamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej, goździków i cynamonu. Szczerze powiedziawszy skład curry jest podobny, jednak proporcje inne, więc i smak, i kolor są trochę inne – zawsze to jakaś odmiana. Jeśli jednak nie masz pod ręką garam masala, spokojnie możesz dodać curry – 1-2 łyżeczki wystarczą.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *