Przepisy

Gulasz z bakłażana

Koniec upałów – startujemy z przepisami na jesień. To danie składające się z samych warzyw, z przewagą bakłażana, który jest sycący, „mięsisty”, o lekko dymnym smaku dzięki wędzonej papryce – czyli to potrawa warzywna trochę naśladująca mięsną. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych – składa się z samych warzyw. Więcej informacji w komentarzu. 

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 800 g pomidorów lub puszka krojonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli jej nie lubisz, zastąp dodatkową łyżeczką słodkiej papryki),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (może być więcej, jeśli lubisz pikantny smak),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • natka pietruszki do posypania.
  1. Bakłażany umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posypać je z dwóch stron drobną solą (w sumie użyć ok. 1 łyżki soli – potem ją usuniemy) i odłożyć na ok. 20 – 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda.
  2. Po tym czasie wytrzeć z bakłażanów sól papierowym ręcznikiem i pokroić je w kostkę.
  3. Bakłażany włożyć do sporego garnka, dodać posiekane cebulę i czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę lub paski oraz pozostałe składniki oprócz natki, którą posypiemy gotowe już danie.
  4. Dusić całość na niewielkim ogniu do miękkości bakłażana (ok. 20 minut). Można w razie potrzeby (gdy danie zbyt zgęstnieje) dolać trochę wody. Na koniec spróbować i ewentualnie dosolić. Można też – jeśli lubisz orientalne smaki – doprawić cynamonem i kuminem.
  5. Na talerzu posypać natką pietruszki.

Mój komentarz:
Danie zostało podpatrzone na Kwestii Smaku i ciut zmodyfikowane. Ten przepis może na Diecie Przyspieszającej Metabolizm przydać się na wiele różnych sposobów:

FAZA 1.

  • Dodatek warzywny do obiadu lub kolacji, szczególnie dla głodomorów, bo jest bardzo sycący.
  • Z 1/4 szklanki fasoli czy soczewicy oraz szklanką ugotowanego ryżu może stanowić wegański obiad lub kolację.
  • Może stanowić pastę warzywną do chleba np. razowego na śniadanie.
  • Może być przekąską. Tak, zamiast owoców można jeść warzywa o ciut wyższym IG.

FAZA 3.

Gulasz z bakłażana nie zawiera żadnego tłuszczu, dlatego jedząc go w fazie 3., należy go dodać.

  • Dodatek warzywny do posiłku (analogicznie jak w fazie 1.)
  • Do porcji gulaszu dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 jajka sadzone – wyjdzie pyszna szakszuka.
  • Porcję posypać orzechami włoskimi lub pestkami dyni – będzie przekąska.
  • Dodać dowolne białko i zdrowy tłuszcz, a otrzymamy obiad lub kolację.
image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *