Gulasz z bakłażana
Koniec upałów – startujemy z przepisami na jesień. To danie składające się z samych warzyw, z przewagą bakłażana, który jest sycący, „mięsisty”, o lekko dymnym smaku dzięki wędzonej papryce – czyli to potrawa warzywna trochę naśladująca mięsną.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych – składa się z samych warzyw. Więcej informacji w komentarzu.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 800 g pomidorów lub puszka krojonych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli jej nie lubisz, zastąp dodatkową łyżeczką słodkiej papryki),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (może być więcej, jeśli lubisz pikantny smak),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- natka pietruszki do posypania.
- Bakłażany umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posypać je z dwóch stron drobną solą (w sumie użyć ok. 1 łyżki soli – potem ją usuniemy) i odłożyć na ok. 20 – 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda.
- Po tym czasie wytrzeć z bakłażanów sól papierowym ręcznikiem i pokroić je w kostkę.
- Bakłażany włożyć do sporego garnka, dodać posiekane cebulę i czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę lub paski oraz pozostałe składniki oprócz natki, którą posypiemy gotowe już danie.
- Dusić całość na niewielkim ogniu do miękkości bakłażana (ok. 20 minut). Można w razie potrzeby (gdy danie zbyt zgęstnieje) dolać trochę wody. Na koniec spróbować i ewentualnie dosolić. Można też – jeśli lubisz orientalne smaki – doprawić cynamonem i kuminem.
- Na talerzu posypać natką pietruszki.
Mój komentarz:
Danie zostało podpatrzone na Kwestii Smaku i ciut zmodyfikowane. Ten przepis może na Diecie Przyspieszającej Metabolizm przydać się na wiele różnych sposobów:
FAZA 1.
- Dodatek warzywny do obiadu lub kolacji, szczególnie dla głodomorów, bo jest bardzo sycący.
- Z 1/4 szklanki fasoli czy soczewicy oraz szklanką ugotowanego ryżu może stanowić wegański obiad lub kolację.
- Może stanowić pastę warzywną do chleba np. razowego na śniadanie.
- Może być przekąską. Tak, zamiast owoców można jeść warzywa o ciut wyższym IG.
FAZA 3.
Gulasz z bakłażana nie zawiera żadnego tłuszczu, dlatego jedząc go w fazie 3., należy go dodać.
- Dodatek warzywny do posiłku (analogicznie jak w fazie 1.)
- Do porcji gulaszu dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 jajka sadzone – wyjdzie pyszna szakszuka.
- Porcję posypać orzechami włoskimi lub pestkami dyni – będzie przekąska.
- Dodać dowolne białko i zdrowy tłuszcz, a otrzymamy obiad lub kolację.
2 komentarze
Kacper
Mniam! Totalnie trafia to w moje smaki. Uwielbiam takie połączenia!
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Kacper, cieszę się, że smakuje 🙂