Przepisy

Chili con carne z dynią

Kolejne danie, które w ogóle nie smakuje dietetycznie. Dodatek wielu różnych przypraw sprawia, że chili jest bardzo aromatyczne. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w fazie 1. lub 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 480 g mielonej chudej wołowiny,
  • średnia cebula drobno posiekana,
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 450 g dyni pokrojonej w kostkę,
  • 2 szklanki bulionu (wołowego lub warzywnego) lub wody,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka oregano,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: pieprz cayenne do smaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek w fazie 3. lub 3 łyżki bulionu wołowego/wody w fazie 1.,
  • zielenina, np. szczypiorek do posypania.
  1. Wszystkie przyprawy: kumin, oregano, cynamon, gałkę, sól, pieprz, ewentualnie cayenne dokładnie wymieszać np. w kubeczku.
  2. Dużą, głęboką patelnię podgrzać na średnim ogniu, dodać 3 łyżki buliony/wody, a w 3. fazie oliwy, dorzucić posiekana cebulę, paprykę, koncentrat, czosnek i połowę przypraw. Wymieszać i smażyć, aż lekko zrumienią się – ok. 10 minut.
  3. Dodać wołowinę, wysypać na nią resztę przypraw, dokładnie zamieszać i smażyć do momentu, aż wołowina lekko się przyrumieni, wówczas dodać 2 szklanki bulionu (wołowego lub warzywnego) lub wody (może być więcej, jeśli danie będzie bardzo gęste) oraz dynię.
  4. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż dynia będzie miękka – ok. 30 minut.
  5. Na talerzu posypać zieleniną. Podawać z surówką z warzyw. W fazie 1. do dania powinniśmy jeszcze zjeść szklankę ugotowanych ziaren, np. ryżu brązowego lub kaszy gryczanej. Jeśli danie jemy na obiad, zarówno w 1., jak i 3. fazie przysługuje na deser owoc wg danej fazy.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi ze strony www H. Pomory, ale zmodyfikowałam go nieco. Dania z sosem pomidorowym takie jak to (albo np. leczo czy węgierski kociołek), mają to do siebie, że kompletnie nie czuć w nich braku tłuszczu, w związku z czym w ogóle nie smakują dietetycznie. Dodatek wielu różnych przypraw sprawia, że chili jest bardzo aromatyczne. Polecam to pyszne danie, nie tylko na święta. W wersji dla fazy 3. można posypać je pestkami dyni i/lub pokrojonym w kostkę awokado.
Zobacz także: chili z indykiem i dynią

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

14 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *