
Chili con carne z dynią
Kolejne danie, które w ogóle nie smakuje dietetycznie. Dodatek wielu różnych przypraw sprawia, że chili jest bardzo aromatyczne.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w fazie 1. lub 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację.
Składniki:
- 480 g mielonej chudej wołowiny,
- średnia cebula drobno posiekana,
- papryka czerwona pokrojona w kostkę,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 450 g dyni pokrojonej w kostkę,
- 2 szklanki bulionu (wołowego lub warzywnego) lub wody,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka soli morskiej,
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- opcjonalnie: pieprz cayenne do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek w fazie 3. lub 3 łyżki bulionu wołowego/wody w fazie 1.,
- zielenina, np. szczypiorek do posypania.
- Wszystkie przyprawy: kumin, oregano, cynamon, gałkę, sól, pieprz, ewentualnie cayenne dokładnie wymieszać np. w kubeczku.
- Dużą, głęboką patelnię podgrzać na średnim ogniu, dodać 3 łyżki buliony/wody, a w 3. fazie oliwy, dorzucić posiekana cebulę, paprykę, koncentrat, czosnek i połowę przypraw. Wymieszać i smażyć, aż lekko zrumienią się – ok. 10 minut.
- Dodać wołowinę, wysypać na nią resztę przypraw, dokładnie zamieszać i smażyć do momentu, aż wołowina lekko się przyrumieni, wówczas dodać 2 szklanki bulionu (wołowego lub warzywnego) lub wody (może być więcej, jeśli danie będzie bardzo gęste) oraz dynię.
- Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż dynia będzie miękka – ok. 30 minut.
- Na talerzu posypać zieleniną. Podawać z surówką z warzyw. W fazie 1. do dania powinniśmy jeszcze zjeść szklankę ugotowanych ziaren, np. ryżu brązowego lub kaszy gryczanej. Jeśli danie jemy na obiad, zarówno w 1., jak i 3. fazie przysługuje na deser owoc wg danej fazy.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi ze strony www H. Pomory, ale zmodyfikowałam go nieco. Dania z sosem pomidorowym takie jak to (albo np. leczo czy węgierski kociołek), mają to do siebie, że kompletnie nie czuć w nich braku tłuszczu, w związku z czym w ogóle nie smakują dietetycznie. Dodatek wielu różnych przypraw sprawia, że chili jest bardzo aromatyczne. Polecam to pyszne danie, nie tylko na święta. W wersji dla fazy 3. można posypać je pestkami dyni i/lub pokrojonym w kostkę awokado.
Zobacz także: chili z indykiem i dynią


14 komentarzy
Magda
a czy w fazie 3, na kolacje można podawać z pęczakiem?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak 🙂
ewes
Witam, mam nietypowe pytanie: czy ta łyżeczka kuminu jest wyczuwalna w daniu? Czy można się bez niej obejść?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jest wyczuwalna, ta przyprawa ma intensywny smak, ale możesz z niej zrezygnować lub zastąpić inną przyprawą.
Marlena Dulińska
Witam czy w fazie pierwszej dodaje sie do tego dania ziarna typu ryz? Bo nie wspomina Pani o tym? Czy ja zle mysle? Dopiero zaczynam ta przygode:) pozdrawiam i cieszw sie ze trafilam na Pani bloga:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak dodaje się ziarna, a jeśli chili jest na obiad także owoc. Nie wspominam o tym, ponieważ zakładam, że po przepisy sięgają osoby, które znają zasady 🙂
Marlena Dulińska
Ok dziekuje
Joanna
Ile na obiad mogę zjeść tego chilli z dynia , albo jak jem zupę z cukini to tez jaka porcja
Dziękuje za odpowiedz
To mój pierwszy dzień diety i pomimo ze dużo czytałam to wraz mam pewne watpliwości
Ewa - SzybkaPrzemiana
Witam, przy każdym przepisie nad składnikami jest napisane, ile wychodzi z nich porcji. Z tego przepisu wychodzą 4 porcje.
Zupa z cukinii składa się z samych warzyw, więc można ją jeść bez ograniczeń.
Marta Pakosz
Jak wyliczyć z tego porcje na posiłek ?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Przy każdym przepisie piszę, ile wychodzi z niego porcji – pod zdjęciem. Z tych składników 4 porcje.
Dee Jot
Chciałabym zamienić mięso na soczewicę jednak nie wiem jakiej ilości użyć. Kłopotliwe jest dla mnie to podawanie w szklankach – nie wiem jak bardzo pęcznieje soczewica czerwona? Może wspólnie stworzymy tabelę z takim przelicznikiem? 🙂 Ile ugotowanej wychodzi z pół szklanki surowej? Proszę też o potwierdzenie że dobrze rozumiem- w 1 fazie zamiast 120g mięsa można użyć pół szklanki ugotowanej soczewicy?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dlatego najlepiej dodawać już ugotowaną, pół szklanki na porcję zamiast 120 g mięsa. Na pewno jakiś przelicznik można stworzyć, choć pewnie różne gatunki różnie pęcznieją.
Pingback: